अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Q :  


Blood does not clot in the blood vessels due to the presence of 


(A) Thrombin


(B) Fibrinogen


(C) Heparin


(D) Prothrombin



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  


Water can be separated from alcohol water mixture by 


(A) Decantation


(B) Evaporation


(C) Distillation


(D) Sublimation



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  


The connective tissue that connects a muscle to a bone is 


(A) Cartilage


(B) Ligament


(C) Tendon


(D) Interstitial Fluid



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  


Earth’s escape velocity is – 


(A) 15.0 km / sec


(B) 21.0 km / sec


(C) 7.0 km / sec


(D) 11.2 km / sec



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  


Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to the earth? 


(A) Aryabhatta


(B) Varahamihira


(C) Buddhagupta


(D) Brahmagupta



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  


What is the average density of the earth?


(A) 


(B) 


(C) 


(D) 




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


How is the relative humidity expressed?


(A) gram


(B) Kilogram


(C) Percent


(D) Ratio




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


Which of the following instruments measures electromagnetic radiation?


(A) Pyrheliometer


(B) Cathetometer


(C) Bolometer


(D) Phenograph



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :  


What do AIDS viruses destroy?