अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Q :  


In Ecosystem the primary producer is


(A) Female


(B) male


(C) Plant


(D) Bacteria



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  


What is the study of population called?


(A) Map art


(B) Human science


(C) Demography


(D) Biography



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  


Which of the following metals is used in spacecraft to tolerate high temperatures?


(A) Fe


(B) Ti


(C) Ni


(D) Pb



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  


The metal present in insulin is


(A) Copper


(B) Iron


(C) Zinc


(D) Magnesium



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  


Balloons are filled with 


(A) Helium


(B) Argon


(C) Nitrogen


(D) Oxygen



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  


How much carbon does steel contain? 


(A) 0.1% – 1.5%


(B) 7 – 10%


(C) 10 – 50%


(D) Zero



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


The ligthest metal is –


(A) Li


(B) Fe


(C) Cu


(D) Ag



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


Elements of d-block are called–


(A) Transition element


(B) Transuranic elements


(C) Metals


(D) Metalloids



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :  


Which one among the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?


(A) Acetylene


(B) Ethane