अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Q :  The main constituent of biogas is


(A) oxygen


(B) Methane


(C) acetic acid


(D) methyl alcohol



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  Reflex actions are controlled by


(A) the Brain


(B) the Spinal Chord


(C) the Nerves


(D) the Cells



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  Which of the following are examples of plagiarism?   I. Using someone else's idea in your own writing, and including an in-text citation that links to a works-cited list. II. Using someone else's words in your writing without putting quotation marks around them. III. Reproducing a drawing or diagram without including information about where you found it.


(A) II only


(B) I only


(C) I and III only


(D) II and III only



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  Mr. Shankar spends 25% of his monthly salary on household expenditure, 20% of the remaining on children’s education, and the remaining is equally invested in three different schemes. If the amount invested in each scheme is Rs.5600, what is the monthly salary of Shankar ?


(A) Rs. 34000


(B) Rs. 31245


(C) Rs. 24315


(D) Rs. 28000



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  Plants growing in sunlight are called


(A) sciophytes


(B) xerophytes


(C) heliophytes


(D) hydrophytes



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  The human heart is


(A) Neurogenic heart


(B) Myogenic heart


(C) Pulsating heart


(D) Ampullary heart



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons? 


(A) Fluorine


(B) Lithium


(C) Oxygen


(D) Zinc



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


The planet which has the highest surface temperature is 


(A) Jupiter


(B) Earth


(C) Pluto


(D) Venus



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :  


The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is-


(A) Reflected


(B) Refracted


(C) Diffracted


(D) Scattered



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A