अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Q :  


When a wave is intercepted by an article, the rays bend round the obstacle particle. The phenomenon is known as-


(A) Interference


(B) Diffraction


(C) Polarisation


(D) Total internal reflection



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  


Plant which does not bear flower but have seed–


(A) Orchides


(B) Gymnoperm


(C) Angiosperm


(D) Crytogamus



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  


Which one is known as magnetite-


(A) 


(B) 


(C) 


(D) 




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  


Wine contains-


(A) 


(B) 


(C) 


(D) Glucose



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  


Rickets is caused due to the deficiency of-


(A) Vitamin A


(B) Vitamin B


(C) Vitamin C


(D) Vitamin D



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  


Which proteins is main constituent of milk?


(A) Casein


(B) Insulin


(C) Myosine


(D) Keratin




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


Ethanol containing 5% water is known as-


(A) Absolute alcohol


(B) Dilute alcohol


(C) Power alcohol


(D) Rectified spirit



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


Petroleum is found-


(A) On the surface of the earth


(B) In the atmosphere


(C) In arctic ocean


(D) Deep under the surface of the earth



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :  


The chemical name of baking soda is