अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Q :  


The ozone layer absorbs


(A) infrared radiation


(B) microwaves


(C) radio wave


(D) ultraviolet rays



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  


The ozone layer in the atmosphere is at a height of about


(A) 25 km


(B) 50 km


(C) 100 km


(D) 200 km



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  


The normal temperature of human body is


(A) 37°C


(B) 37°F


(C) 104°F


(D) 36.8°C



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  


Bernoulli’s theorem  is applicable to:


(A) flow of liquids


(B) viscosity


(C) surface tension


(D) static fluid pressure



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  


Unit of solid angle is:


(A) degree


(B) radian


(C) steradian


(D) radian-second



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  


What is the basic unit of speed?


(A) Kilometre/Minute


(B) Metre/Minute


(C) Kilometre/Hour


(D) Metre/Second



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


Which of the following metals is in a liquid state at orbital temperature?


(A) Mercury


(B) Tungsten


(C) Lead


(D) Bromine



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


Who propounded the word molecule?


(A) E. Rutherford


(B) JJ thomson


(C) Democritus


(D) John Dolton



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :  


Which country has got its first female Prime Minister?