अन्यअंग्रेज़ी Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for अन्य अंग्रेज़ी + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1)  :  


Which lubricant is used for heavy machines? 


(A) Bauxite


(B) Phosphorus


(C) Graphite


(D) Silicon oil



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Q :  


Which of the following is not a chemical fertilizer? 


(A) Urea


(B) Sodium Sulphate


(C) Super Phosphate


(D) Potassium Nitrate



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Q :  


Energy possessed by a body due to its stationary is called its


(A) heat energy


(B) kinetic energy


(C) potential energy


(D) chemical energy



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Q :  


Which one of the following is highly dangerous radioactive pollutant ?


(A) Phosphorus-32


(B) Sulphur-35


(C) Strontium-90


(D) Calcium-40



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Q :  


When chlorophyll is burnt which element is obtained?


(A) Ca


(B) Na


(C) Mg


(D) Mn



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Q :  


The term ‘ecosystem’ was proposed by—


(A) Odum


(B) Tansley


(C) Whitker


(D) Goli



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Q :  


Genes are made by—


(A) Histones


(B) Lipoproteins


(C) Hydrocarbons


(D) Polynucleotides



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Q :  


What among following is used to produce artificial rain ?


(A) copper oxide


(B) carbon monoxide


(C) silver iodide


(D) silver nitrate



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Q :