अन्यसामान्य ज्ञान State Level Teaching Exams Railways SSC English Speaking/Writing Computer Skill

Get quiz for अन्य सामान्य ज्ञान + State Level Teaching Exams Railways SSC English Speaking/Writing Computer Skill , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) शक कलेण्डर का पहला महीना होता है ?


(A) चैत्र


(B) भाद्रपद


(C) माघ


(D) वैशाख



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) एलोरा के गुहा मन्दिर सम्बन्धित हैं ?


(A) हिन्दू धर्म से(B) बौद्ध धर्म से(C) जैन धर्म से(D) (A) और (B)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Dddddd

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) लोसांग एक उत्सव है जो मनाया जाता है ?


(A) सिक्किम में(B) अरुणाचल प्रदेश में(C) केरल में(D) नागालैण्ड में

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Aaaaaa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) ब्रह्म समाज के संस्थापक है ?


(A) राजा राममोहन राय(B) स्वामी दयानन्द सरस्वती(C) रामकृष्ण परमहंश(D) इनमें से कोई नहीं

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) पतंजलि का सम्बन्ध किससे है ?


(A) वैशेषिक दर्शन(B) न्याय दर्शन(C) सांख्य दर्शन(D) योग दर्शन

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) निम्नलिखित में से कौन सा नृत्य स्त्री-पुरुष दोनों के लिए है ?


(A) गरबा नृत्य(B) धूमर नृत्य(C) गैर नृत्य(D) घुड़ला नृत्य

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ccccc

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) अजन्ता की गुफाएं कहाँ स्थित हैं ?


(A) उड़ीसा(B) मध्य प्रदेश(C) महाराष्ट्र(D) केरल

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ccccccccc

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) सालारजंग संग्रहालय कहाँ स्थित है ?


(A) मुम्बई(B) हैदराबाद(C) जयपुर(D) लखनऊ

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Bbbbbbbbbb

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) शक कलेण्डर का पहला महीना होता है ?


(A) चैत्र


(B) भाद्रपद


(C) माघ


(D) वैशाख



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite