अन्यगणित Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing

Get quiz for अन्य गणित + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) ((२ २ ) ३ ) = २ ५ ।

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) एक ऊर्ध्वाधर रेखा का ढलान अपरिभाषित है।

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) धनात्मक ढलान वाली दो रेखाएँ लंबवत हो सकती हैं।

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) धनात्मक ढलान वाली दो रेखाएँ लंबवत हो सकती हैं।

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) क्रमित युग्मों का समुच्चय {(6,4),(2,-5),(-2,4),(6,-4)} एक फलन है।

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) -10 का योज्य प्रतिलोम 10 है

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) दो धनात्मक संख्याओं का गुणनफल धनात्मक नहीं होता है।

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) x + 2 = 7 असमानता कहलाती है।

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) साहचर्य गुण का उपयोग 4x + 8y = 4(x + 2y) लिखने के लिए किया जाता है

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) एक वास्तविक ऋणात्मक संख्या का निरपेक्ष मान ऋणात्मक होता है

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite