आकर्षण-शक्तिसामान्य विज्ञान SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for आकर्षण-शक्ति सामान्य विज्ञान + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) अस्थायी चुम्बक बनाये जाते है-


A.इस्पात के


B.नर्म लोहे के


C.ताम्बे के


D.चांदी के



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) athshala


भौतिक विज्ञान: चुम्बकत्व GK Questions Set 1




भौतिक विज्ञान: चुम्बकत्व GK Questions Set 1


Magnetism [चुम्बकत्व] is very important topic of General Science Physics (भौतिक विज्ञान) in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "भौतिक विज्ञान: चुम्बकत्व GK Questions Set 1" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.




Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]



  1. चुम्बकन किस स्थिति में किया जा सकता है ?

A.ढलवां लोहा


B.पिटवां लोहा✗


C.कच्चा लोहा✗


D.इस्पात✓


Ans: इस्पात


Q2.अस्थायी चुम्बक बनाये जाते है-


A.इस्पात के✗


B.नर्म लोहे के✓


C.ताम्बे के✗


D.चांदी के


Ans: नर्म लोहे के


Q3.विद्युत चुम्बक नर्म लोहे के क्यों बनाये जाते है क्यूंकि-


A.कम चुम्बकीय प्रवृति तथा कम धारणशीलता के कारण


B.अधिक चुम्बकीय प्रवृति तथा कम धारणा क्षमता के कारण


C.अधिक चुम्बकीय प्रवृति तथा अधिक धारण क्षमता के धारण


D.कम चुम्बकीय प्रवृति तथा अधिक धारण क्षमता के कारण




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) यदि एक चुम्बक को दो भागों में विभक्त कर दिया जाए


A.दोनों भाग पृथक पृथक चुम्बक बन जाते है


B.एक भाग चुम्बक तथा दूसरा भाग अचुम्बक बन जाता है


C.एक भाग उतरी ध्रुव बन जाता है


D.दोनों भाग अचुम्ब्कीय बन जाते है



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) किसी चुम्बक की आकर्षण शक्ति सबसे अधिक कहाँ होती है


A.दोनों किनारों पर


B.मध्य में


C.चुम्बकीय अक्ष पर


D.सभी जगह समान होती है



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) किसी चुम्बक की आकर्षण शक्ति सबसे कम कहाँ होती है


A.दोनों किनारों पर


B.मध्य में


C.चुम्बकीय अक्ष पर


D.सभी जगह समान होती है



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) निम्न में से कौन सा कथन असत्य है


A.चुम्बक के समान ध्रुवों के बीच प्रतिकर्षण होता है


B.चुम्बक के विपरीत ध्रुवों के बीच आकर्षण होता है


C.एक विलग ध्रुव का कोई अस्तित्व नही होता है


D.किसी चुम्बक को बीच से तोड़ देने पर इसके दोनों ध्रुव अलग अलग हो जाते है



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) चुम्बकीय क्षेत्र का मात्रक होता है