बाल विकास (प्राइमरी स्कूल बच्चा)सामान्य अध्ययन Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skil

Get quiz for बाल विकास (प्राइमरी स्कूल बच्चा) सामान्य अध्ययन + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) कौवे के समूह को हत्या कहा जाता है?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) सौरमंडल का सबसे छोटा ग्रह मंगल है?

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) सीवीडी = हृदय रोग?

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) मानव शरीर की सबसे छोटी हड्डी स्टेपीज है?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) आरबीसी में वृद्धि से एनीमिया होता है?

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) RBC का जीवनकाल 120 दिनों का होता है?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) रॉबर्ट ब्राउन ने केंद्रक की खोज की ?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) . क्या ऑक्टोपस और स्क्विड की चोंच होती है?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) एकमात्र अक्षर जो आवर्त सारणी पर प्रकट नहीं होता है वह X है?

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: F

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) स्पेगेटी के एक ही कतरा को "स्पेगेटो" कहा जाता है?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: T

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite