भारत और विश्व के सामाजिक और आर्थिक भूगोलसामान्य ज्ञान Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for भारत और विश्व के सामाजिक और आर्थिक भूगोल सामान्य ज्ञान + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following geographical term related with the ''piece of sub-continental land that is surrounded by water''?


A. Peninsula


B. Gulf


C. Strait


D. Island





Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following geographical term related with a body of land surrounded by water on three sides?


A. Peninsula


B. Gulf


C. Strait


D. Island



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following geographical term related with a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water?


A. Peninsula


B. Gulf


C. Strait


D. Island


Ans: 



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following is suitable definition of ‘Archipelago’?


A. A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.


B. A chain or set of islands grouped together.


C. The plant and animal life on the earth.


D. None of the above



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following is the largest Archipelago in the world?


A. Andaman & Nicobar Island


B. Malaysia


C. Indonesia


D. Maldives


Ans


B

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following is the world’s largest peninsula?


A. India


B. South Africa


C. Arabia


D. Both A & B


Ans: 



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following passes cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road?


A. Rohtas Pass


B. Mana Pass


C. Niti Pass


D. Nathula Pass



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) of the following pass has been created by the Indus River?


A. Rohtas Pass


B. Nathula Pass


C. Baralachala Pass


D. Banihal Pass


Ans



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite