✅भारत सरकार की योजनाएंसामान्य अध्ययन SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for ✅भारत सरकार की योजनाएं सामान्य अध्ययन + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1. नीति आयोग - 1 जनवरी 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 1 जनवरी 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2. ह्रदय योजना -21 जनवरी 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -21 जनवरी 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3. बेटी बचाओ बेटी पढ़ाओं -22 जनवरी 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -22 जनवरी 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4. सुकन्या समृद्धि योजना -22 जनवरी 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -22 जनवरी 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5. मुद्रा बैंक योजना -8 अप्रैल 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -8 अप्रैल 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6. प्रधानमंत्री सुरक्षा बीमा योजना -9 मई 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -9 मई 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 8. प्रधानमंत्री जीवन ज्योति योजना -9 मई 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -9 मई 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 9. उस्ताद योजना (USTAD) -14 मई 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 14 मई 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 10. प्रधानमंत्री आवास योजना -25 जून 2015

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: -25 जून 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 15. दीनदयाल उपाध्याय ग्राम ज्योति योजना -25 जुलाई 2015


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 25 जुलाई 2015

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite