AnimalsEnvironmental Studies State Level Teaching Exams SSC Railways

Get quiz for Animals Environmental Studies + State Level Teaching Exams SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which class has the largest number of animals?

Option- ['Fishes', 'Reptiles', 'Insects', 'Mammals']

Answer: Insects

Explaination: It is believed that insects are so successful because they have a protective shell or exoskeleton, they are small, and they can fly. Their small size and ability to fly permits escape from enemies and dispersal to new environments.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Name the organism which has flame-cell in its excretory system?

Option- ['Corals', 'Ctenophora', 'Roundworm', 'Flatworm']

Answer: Flatworm

Explaination: A flame-cell is a specific excretory cell found in the easiest freshwater spineless creatures, including flatworm.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following phylum is known for its asymmetrical body shape?

Option- ['Mollusca', 'Arthropoda', 'Annelida', 'Porifera']

Answer: Porifera

Explaination: These are multicellular life forms that have bodies brimming with pores and channels enabling water to circulate through them, comprising of jam like structure sandwiched between two thin layers of cells.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following phylum has a water vascular system?

Option- ['Plantae', 'Mollusca', 'Echinodermata', 'Hemichordata']

Answer: Echinodermata

Explaination: Presence of water vascular system in echinodermata helps them in a capture, and transport of food and locomotion also helps in respiration.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Name the phylum which is characterized by the presence of notochord.

Option- ['Chordata', 'Hemichordata', 'Echinodermata', 'Mollusca']

Answer: Chordata

Explaination: The notochord is a hollow nerve chord present at the dorsal site of organisms. Presence of notochord is the special character of the chordata.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The largest living animal is the

Option- ['Blue Whale', 'Elephant', 'Giraffe', 'Kangaroo']

Answer: Blue Whale

Explaination: Blue whales are the largest animals ever known to have lived on Earth. These magnificent marine mammals rule the oceans at up to 100 feet long and upwards of 200 tons.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The first forest show was established in Mexico in the year

Option- ['1897', '1898', '1900', '1856']

Answer: 1898

Explaination: The forests of Mexico cover a surface area of about 64 million hectares, or 34.5% of the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) A common domesticated animal which cannot taste sweet is the

Option- ['Dog', 'Cow', 'Cat', 'Sheep']

Answer: Cat

Explaination: Cat is the only common most and domesticated animal that cannot taste sweet.That's because one of the two genes necessary to make the sweetness receptor got permanently switched off millions of years ago.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) A common domesticated animal which is color-blind is the

Option- ['Cat', 'Dog', 'Cow', 'Goat']

Answer: Dog

Explaination: Dogs do not see in black and white, but they are what we would call "color-blind," meaning they have only two color receptors (called cones) in their eyes, whereas most humans have three.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) A camel can remain without water for

Option- ['30days', '20days', '35days', '25days']

Answer: 30days

Explaination: A camel can live without water for approximately 30days.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite