Art and Culture of IndiaGeneral Awareness SSC Teaching Exams

Get quiz for Art and Culture of India General Awareness + SSC Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1. The earliest of the Vedas?

Option- ['Samaveda', 'Yajurveda', 'Rigveda', 'Atharvanaveda']

Answer: Rigveda

Explaination: Rigveda

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2. The book written by Hala?

Option- ['Birhatkatha', 'Gadha saptasathi', 'Devichandraguptham', 'Kadhambari']

Answer: Gadha saptasathi

Explaination: Gadha saptasathi

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3. 'Amukta Malyada' was written by?

Option- ['Bukkaraya', 'Ramaraya', 'Proudharaya', 'Sri krishnadevaraya']

Answer: Sri krishnadevaraya

Explaination: Sri krishnadevaraya

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4. Annie Besant started?

Option- ['Brahma samaj', 'Arya samaj', 'Theosophical society', 'Prasthana samaj']

Answer: Theosophical society

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5. Sepoy Mutiny was held in-AD?

Option- ['1757', '1657', '1857', '1800']

Answer: 1857

Explaination: 1857

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6. 'Arthasastra' was written by?

Option- ['Kautilya', 'Chandra Gupta', 'Ashoka', 'Kanishka']

Answer: Kautilya

Explaination: Kautilya

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7. Puranas are?

Option- ['16', '18', '22', '24']

Answer: 18

Explaination: 18

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.Chandra Gupta Maurya propogated?

Option- ['Buddhism', 'Jainism', 'Hinduism', 'Saivism']

Answer: Jainism

Explaination: Jainism

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9. The last of the Vedas?

Option- ['Rigveda', 'Samaveda', 'Yajurveda', 'Atharvanaveda']

Answer: Atharvanaveda

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 10. The father of. Jowaharlal Nehru?

Option- ['Motilal Nehru', 'CR Das', 'Mahatma Gandhi', 'None']

Answer: Motilal Nehru

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite