Art and Culture of IndiaGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Art and Culture of India General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1. Gandhi was the first Prime Minister of India

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India. Gandhi never held any public office.




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2. Cricket is the National sport of India

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Contrary to popular belief, India does not have any national sport

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3. India is the world’s largest producer of bananas

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India is the world’s largest producer of bananas, producing nearly 30 million tons a year.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4. Around 82% of Indian households keep a pet elephant

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Shame on you if you answered True!

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5. Christianity is the third biggest religion in India

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6. India drives on the right side of the road.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: False, India being a former British Colony drives on the left.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7. India shares it's longest border with Bangladesh

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The India-Bangladesh border is the fifth longest in the world, due to hundreds of enclaves and exclaves.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8. George Orwell was born in India

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: George Orwell was born in modern day East Champaran, Bihar.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9. No Indian has ever won the Nobel Peace Prize

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: False

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 10. The River Indus originates in India

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Indus originates from the Tibetan Plateau in the vicinity of Lake Manasarovar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite