Art and Culture of IndiaGeneral Knowledge State Level Railways SSC

Get quiz for Art and Culture of India General Knowledge + State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) How many crops are there based on seasons?


4


3


5


2



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Ans. b


Explanation: The crops are divided into Rabi, Kharif and Zaid based on the season of sowing and harvesting.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) What is India's global rank in cotton production?


1st


2nd


3rd


4th



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: What is India's global rank in cotton production?


1st


2nd


3rd


4th


Ans. a


Explanation: India is the largest cotton producer in the world.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) How many months are required by sugarcane to mature?


6-12 months


1-2 months


10-15 months 


More than 24 months



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ans. c


Explanation: In India harvesting of sugarcane is carried out at 10 to 18 months stage, depending upon the planting time and crop maturity.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Rabi crops are sown in which months?


a. March-April


b. June-July


c. October-November


d. January-February


option.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Ans. c


Explanation: The Rabi crops are sown around mid-November, after the monsoon rains are over, and harvesting begins in April/May. Hence, C is the correct option.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following is ‘Rabi Crops’?


a. Cotton


b. Maize


c. Arhar


d. Mustard



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Ans. d


Explanation: The major Rabi crops in India are Wheat, Barley, Mustard, Sesame, Oats, Grams, Linseed, and Peas. Hence, D is the correct option.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which state is the highest producer of wheat in India?


UP


MP


West Bengal


Punjab



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Ans. b


Explanation: Madhya Pradesh is the highest wheat producer of the country in 2020 with 7 million tonnes of production this year. 



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is Kharif Crop?


a. Groundnut


b. Maize


c. Paddy


d. All of the above



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Ans. d


Explanation: The Kharif crops include rice, maize, sorghum, pearl millet/bajra, finger millet/ragi (cereals), arhar (pulses), soybean, groundnut (oilseeds), and cotton.  Hence D is the correct option.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which one of the following sequences i