Art and Culture of IndiaGeneral Knowledge Teaching Exams Railways SSC State Level

Get quiz for Art and Culture of India General Knowledge + Teaching Exams Railways SSC State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.Which agricultural festival has been celebrated recently in Odisha and Chhattisgarh?


[A] Nuakhai Juhar

[B] Pongal

[C] Lohiri

[D] Bihu



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.Which state is to host a State Dragonfly Festival in association with WWF-India?


[A] Tamil Nadu

[B] Kerala

[C] Rajasthan

[D] Gujarat



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.The Union Culture Ministry has announced the formation of how many new ASI circles?


[A] Three

[B] Five

[C] Seven

[D] Ten



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.Onam is the cultural festival of which Indian State/ UT?


[A] Assam

[B] Kerala

[C] Tamil Nadu

[D] Karnataka



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.The “Garba” folk dance that is seen in the news recently, is associated with which state?


[A] Odisha

[B] Madhya Pradesh

[C] Andhra Pradesh

[D] Gujarat



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6.The ‘Kati Bihu festival’ is celebrated in which state/UT?


[A] Odisha

[B] Assam

[C] West Bengal

[D] Karnataka



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) “Life in Miniature” project, that was seen in news recently, is a collaboration between National Museum, Delhi and which company?


[A] Microsoft

[B] Google

[C] Facebook

[D] Amazon



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.Recently Indian and Canadian researchers have found evidence of Dairy production in which civilization?


[A] Indus Valley Civilization

[B] Mesopotamia Civilization

[C] Egyptian civilization

[D] Roman civilization



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.‘Char-chaporis’, which were seen in news recently, is associated with which state/ UT?


[A] West Bengal

[B] Odisha

[C] Assam

[D] Jammu & Kashmir



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 10.Which state assembly passed a resolution to include ‘Sarna’ as a separate religion in Census 2021?


[A] Bihar

[B] Jharkhand

[C] Assam

[D] West Bengal



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite