Art and Culture of IndiaGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways English Speaking/Writi

Get quiz for Art and Culture of India General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways English Speaking/Writing Computer Skill , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.Lal Ded (Lalla Yogeshwari) was a practitioner of which of the following traditions?


[A] Tibetan Buddhism

[B] Kashmir Shaivism☑️☑️

[C] Sri Sampradaya

[D] Smartism



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Lal Ded, better known as Lalla Yogeshwari, ranks as a great mystic poetess of the 14th century. She was an ardent practitioner of Kashmir Shaivism that is also known as Trika Shastra founded by Vasu Gupta.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.Which of the following features of Indian temples resembles pylons of the Egyptian temples?


[A] Lat

[B] Vimana

[C] Gopura☑️☑️

[D] Shikhara



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Buddhists, Jains, and Hindus have directed an almost equal attention to the Gopura or gateways o f their towns and temples. These, both in form and purpose, resemble the pylons of the Egyptian temples.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.Kambala Sport is held in which state?


[A] Karnataka☑️☑️

[B] Gujarath

[C] Tamilnadu

[D] Kerala



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Kambala is an annual buffalo race held in Karnataka and also in some parts of Kerala such as Kasaragod.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.Chakan Gaan-Ngai, a post-harvest festival is celebrated in __:


[A] Manipur☑️☑️

[B] Sikkim

[C] Meghalaya

[D] Arunachal Pradesh



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Celebration of the biggest post-harvest festival of the Zeliangrong community, Chakan Gaan-Ngai, also popularly known as Gaan-Ngai was kick-started in Manipur recently with different organizations celebrating the festival in their own manner with traditional gaiety and religious fervour. The State Level celebration of the festival was organized by State Level Gaan Ngai-2013 Committee at Langol Tarung village with Chief Minister O Ibobi Singh as Chief Guest.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.Where is the Tagore Centre for the Study of Culture and Civilization ?


[A] Shimla☑️☑️

[B] Kolkata

[C] Chennai

[D] Dehrdun



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: To pay a befitting tribute to the man of letters, Nobel Laureate, Gurudev Rabindranath Tagore, on his 150th birth anniversary, the Government of India has set up a ‘Tagore Centre for the Study of Culture and Civilization’ (TCSCC) at the Indian Institute of Advanced Study (IIAS), Shimla. The objectives of the Centre include: to encourage the study of Tagore’s work; support translations of Tagore’s work into other Indian languages; promote comparative study of his work with poets, artists and writers in other parts of India and the world; study the elements of his Humanist philosophy and his cosmopolitanism; and explore his concerns regarding the relationship between science and society.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6.Which among the following is the hallmark feature of the Dravida style of temple architecture?


[A] Shikara

[B] Gopura

[C] Vimana☑️☑️

[D] Mandapa



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Vimana is a term for the tower above the Garbhagriha or Sanctum sanctorum in a Hindu temple in Dravidian style.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7.The Varkari sect in Maharashtra was founded by __?


[A] Tukaram

[B] Namdev

[C] Visoba Khechar

[D] Dhyaneshwar☑️☑️



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The sect is believed to have originated in Karnataka and migrated to Maharashtra later. The followers of the sect believe that Dnyaneshwar laid the foundation stone, which is evident from the saying “Dnyanadev rachila paya”

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.The famous World Heritage Site “Basilica of Bom Jesus” is located in which among the following places in India?


[A] Pondichery

[B] Mahe

[C] Daman

[D] Goa☑️☑️



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Basilica of Bom Jesus holds the mortal remains of St. Francis Xavier and is a Roman Catholic basilica located in Goa. It is a part of the Churches and convents of Goa UNESCO World Heritage Site.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.Which among the following kings constructed the Osian temples of Rajasthan?


[A] Solankis

[B] Pratihara☑️☑️

[C] Chuahanas

[D] Guhilots



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Pratiharas built the Osian Temples in Rajasthan. It is an important Jain pilgrim site built in 783 AD.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 10.Kandyan dance which is a form of dance depicting the scenes from Ramayana is a national dance of which of the following countries?


[A] Thailand

[B] Indonesia

[C] Sri Lanka☑️☑️

[D] India



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Kandyan dance is a famous dance in Sri Lanka. It encompasses various dance forms popular and native to the area called Kandy of the Central hills region known as Udarata in Sri Lanka, which have today spread to other parts of the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite