Art and Culture of IndiaGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill Eng

Get quiz for Art and Culture of India General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which agricultural festival has been celebrated recently in Odisha and Chhattisgarh?


[A] Nuakhai Juhar

[B] Pongal

[C] Lohiri

[D] Bihu



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which state is to host a State Dragonfly Festival in association with WWF-India?


[A] Tamil Nadu

[B] Kerala

[C] Rajasthan

[D] Gujarat



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which international organisation has released the World Employment and Social Outlook 2021?


[A] IMF

[B] ILO

[C] WEF

[D] UNICEF



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Which international organisation has released the World Employment and Social Outlook 2021?


[A] IMF

[B] ILO

[C] WEF

[D] UNICEF



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) As per a recent survey conducted by IQAir, which city was ranked the world’s most polluted capital for the third consecutive year?


[A] Beijing

[B] New Delhi

[C] Moscow

[D] Berlin



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: As per a recent survey conducted by IQAir, which city was ranked the world’s most polluted capital for the third consecutive year?


[A] Beijing

[B] New Delhi

[C] Moscow

[D] Berlin



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What is the new household category identified by the recently released Hurun India Wealth Report 2020?


[A] New Middle Class

[B] Elite Business Class

[C] Neo Youth

[D] Gen Z



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which institution released the ‘World Energy Transitions Outlook’ report?


[A] IEA

[B] IMF

[C] IRENA

[D] World Bank



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which institution publishes the ‘State of the World’s Indigenous People’ report?


[A] World Bank

[B] IMF

[C] United Nations

[D] ADB



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) As per the National Accounts Statistics (NAS) 2021, the private final consumption expenditure of which sector had the steepest rise?


[A] Education

[B] Restaurants

[C] Health

[D] Alcoholic Beverages



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which organization has released the “2021 Global Food Policy Report”?


[A] IMF

[B] WHO

[C] FAO

[D] IFPRI



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) What is the rank of India in the World Press Freedom index 2021?


[A] 142

[B] 152

[C] 162

[D] 172



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: .

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite