AveragesMathematics Railways SSC

Get quiz for Averages Mathematics + Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The average weight of 48 students of a class is 36 kg. If the weights of teacher and principle is included. The average becomes 36.76 kg. Find the sum of the weights of teacher and principle? 

Option- ['108 kg', '110 kg', '112 kg', '114 kg']

Answer: 110 kg

Explaination: Qq

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Average marks obtained by 40 students is 56. If the average marks of 8 students who failed in the examination are 10, what are the average marks of students who passed the examination?

Option- ['67.5', '42.45', '76.55', '64.50']

Answer: 42.45

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) If a hostel’s mess owner expends Rs. 5000 on vegetables, Rs. 3000 on spices and Rs. 6500 on gas services per month for 50 students then what is the monthly average expenditure per student of his hostel’s mess in Rs?

Option- ['260', '270', '280', '290']

Answer: 280

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The average salary of Sanjay from January to June is Rs. 12000 and from July to September is Rs. 13000 and for last 3 months the average salary is Rs. 1500 more than July to September. Find the average annual salary of Sanjay( in Rs)

Option- ['12785', '12585', '12675', '12875']

Answer: 12675

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The average expenditure of Mahesh for the January to June is Rs. 8400 and he spends Rs. 2400 in January and Rs. 3000 in July. The average expenditure for the months of February to July is:

Option- ['8500', '5100', '4800', '6000']

Answer: 4800

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The average age of 3 people is 46 years. When another man joins the group, the average reduces to 42 years. Now, another woman with age 4 years more than the new man replaces one of the first three people. The average age of these 4 is then 40 years. What is the age of the replaced person?

Option- ['21', '34', '42', 'None of the above']

Answer: 42

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The average revenues of 11 consecutive years of a company is Rs. 77 lakhs. If the average of first 6 years is Rs. 72 lakhs and that of last 6 years is Rs. 84 lakhs, What is the revenue for the sixth year(in lakhs)

Option- ['91', '87', '85', '89']

Answer: 85

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 64. The brightest 15% of them secured a mean score of 90 and the dullest 20% secured a mean score of 28. The mean score of remaining 65% is:

Option- ['58.63', '66.09', '44.89', '69.07']

Answer: 44.89

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) A truck owner buys petrol at Rs. 6.50, Rs. 7 and Rs. 7.50 per litre for three successive years. What approximately will be the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 3200 each year?

Option- ['6.1', '6.23', '6.97', '7.12']

Answer: 6.97

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The perimeter of a square is 40 cm, find its area( in sq. Cm)?

Option- ['1600', '100', '400', '40']

Answer: 100

Explaination: Aa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments