AveragesMathematics Teaching Exams

Get quiz for Averages Mathematics + Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.


Ajit has a certain average for 9 innings. In the tenth innings, he scores 100 runs thereby increasing his average by 8 runs. His new average is:


A.20


B.21


C.28


D.32



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.


The average temperature for Wednesday, Thursday and Friday was 40°C. The average for Thursday, Friday and Saturday was 41° C. If temperature on Saturday was 42° C, what was the temperature on Wednesday?


A.39° C


B.44° C


C.38° C


D.41° C



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.


The average of the first five multiples of 9 is:


A.20


B.27


C.28


D.30



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.


The speed of the train going from Nagpur to Allahabad is 100 km/h while when coming back from Allahabad to Nagpur, its speed is 150 km/h. find the average speed during whole journey.


A.125 km/hr


B.75 km/hr


C.135 km/hr


D.120 km/hr



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.


Find the average of first 97 natural numbers.


A.47


B.37


C.48


D.49


E.49.5



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6.


The average age of three boys is 15 years. If their ages are in ratio 3 : 5 : 7, the age of the youngest boy is


A.21 years


B.18 years


C.15 years


D.9 years


E.12 years



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7.


The average of a group of men is increased by 5 years when a person aged of 18 years is replaced by a new person of aged 38 years. How many men are there in the group?


A.3


B.4


C.5


D.6


E.7



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.


In a boat there are 8 men whose average weight is increased by 1 kg when 1 man of 60 kg is replaced by a new man. What is weight of new comer?


A.70 years


B.66 years


C.68 years


D.69 years



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.


The average of 25 results is 18. The average of first 12 of those is 14 and