Basics of Computers and Computer ApplicationsGeneral Awareness Computer Skill

Get quiz for Basics of Computers and Computer Applications General Awareness + Computer Skill , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1)

LASER PRINTER: It is a very high speed printer which uses a combination of laser-beam and electro-photographic techniques to create printed outputs at speed in excess of 13,000 lines per minute.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

LASER PRINTER: It is a very high speed printer which uses a combination of laser-beam and electro-photographic techniques to create printed outputs at speed in excess of 13,000 lines per minute.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) .

LAPTOP COMPUTER: A self-contained portable computer small enough to use on a person’s lap.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

LAPTOP COMPUTER: A self-contained portable computer small enough to use on a person’s lap.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) LAN: Local Area Network is a network that is confined to a limited geographical area. This can be a room, a floor, a building or even an entire campus.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: LAN: Local Area Network is a network that is confined to a limited geographical area. This can be a room, a floor, a building or even an entire campus.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4)

MAN: Metropolitan-Area Network is a network between the LAN and the WAN in size. This is a network that covers roughly the area of a large city or metropolitan area.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

MAN: Metropolitan-Area Network is a network between the LAN and the WAN in size. This is a network that covers roughly the area of a large city or metropolitan area.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5)

MAINFRAME: A large and expensive computer capable of supporting hundreds, or even thousands, of users simultaneously.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

MAINFRAME: A large and expensive computer capable of supporting hundreds, or even thousands, of users simultaneously.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6)

MAGNETIC-INK CHARACTER RECOGNITION (MICR): It is an input device which can read cards and paper documents printed with a special magnetic ink.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

MAGNETIC-INK CHARACTER RECOGNITION (MICR): It is an input device which can read cards and paper documents printed with a special magnetic ink.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7)

MAGNETIC TAPE: It is a secondary storage device which uses a long plastic strip coated with a magnetic material as a recording medium.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

MAGNETIC TAPE: It is a secondary storage device which uses a long plastic strip coated with a magnetic material as a recording medium.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8)

MACINTOSH: A computer manufactured by Apple Computer Company featuring a GUI, Windows, icons and the use of the mouse to navigate.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

MACINTOSH: A computer manufactured by Apple Computer Company featuring a GUI, Windows, icons and the use of the mouse to navigate.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) MACHINE LANGUAGE: A low-level language which is directly understandable by the computer system. Each model of the computer system has a unique machine language.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: MACHINE LANGUAGE: A low-level language which is directly understandable by the computer system. Each model of the computer system has a unique machine language.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) MACHINE LANGUAGE: A low-level language which is directly understandable by the computer system.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: MACHINE LANGUAGE: A low-level language which is directly understandable by the computer system. Each model of the computer system has a unique machine language.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite