Basics of Computers and Computer ApplicationsGeneral Awareness English Speaking/Writing Computer Ski

Get quiz for Basics of Computers and Computer Applications General Awareness + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Name the storage medium (compatible with speed of CPU) for storing instructions or data temporarily during processing -

1) RAM

2) ROM

3) Cache

4) EPROM✅

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 3) Cache

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Name a technique used for searching sorted data in a database -

1) Boolean operator

2) Inverting file

3) Indexing

4) Binary✅

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) LAMP stand for-

1) Library Archives Management Programme

2) Laser Analysis and Multimedia Performance

3) Linux Apache. MySQL Perl

4) Library Automation Management Protocol✅

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: ANS: 3

Note: LAMP is a combination of free, open source software. The acronym LAMP refers to the first letter of Linux (operating system), Apache HTTP Server, MySQL (database software), and PHP is the principal components to build a viable general purpose web server.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) What is the process of transferring software programme from secondary storage media to the hard disc called?

1) Download

2) Upload

3) Installation✅

4) Storage

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following is/are not database object(s)?

1) Tables

2) Queries

3) Relationships✅

4) Report

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The number system on which the modern computers operate -

1) Decimal number system

2) Octal number system

3) Binary number system✅

4) Hexadecimal number system

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: ANS: 3

Note: Modern computer operate on Binary Number System. This is a number System with a base of two. It consists of two digit:'0' and '1'.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Select the smallest (computer) memory size -

1) terabyte

2) gigabyte

3) kilobyte✅

4) megabyte

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: ANS: 3

Note: kilobyte is the smallest among the give units.

1 kilobyte =1024 byte

1 megabyte = 1024 kilobyte

1 gigabyte = one million kilobyte

1 terabyte = one billion kilobyte

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Internal communication within institutional is done through

1) LAN✅

2) WAN

3) EBB

4) MMS

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: ANS: 1

Note: A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as house, school, computer laboratory or office building using network media.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The Initial efforts for internet based communication was for -

1) Commercial communication

2) Military purpose✅

3) Personal interaction

4) Political campaigns

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following computer languages is used for artificial intelligence?

1) FORTRAN

2) PROLOG✅

3) C

4) COBOL

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite