Basics of Computers and Computer ApplicationsGeneral Awareness English Speaking/Writing Computer Ski

Get quiz for Basics of Computers and Computer Applications General Awareness + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which among the following can be called an electronic check ?

[A] Debit card

[B] Smart card

[C] Credit card

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Debit card]

Notes:

Electronic cheek is a form of payment system. In this funds from customer’s account are transferred to the merchants account over the ACH (Automated clearing House) network. Debit card is one such payment as the customers funds are transferred.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which Microsoft-based technology was built to link desktop applications to the World Wide Web?

[A] Active Channel

[B] Active Desktop

[C] ActiveX

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [ActiveX ]

Notes:

ActiveX is a software framework created by Microsoft that adapts its earlier Component Object Model (COM) and Object Linking and Embedding (OLE) technologies for content downloaded from a network, particularly from the World Wide Web. It is used till IE11 but not Microsoft Edge.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) What is the full form of ADSL?

[A] Automatic Digital Subscriber Line

[B] Asymmetric Direct Subscriber Line

[C] Asymmetric Digital Subscriber Line

[D] None of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [Asymmetric Digital Subscriber Line ]

Notes:

Asymmetric digital subscriber line (ADSL) is a type of digital subscriber line technology. It is a data communications technology which enables faster data transmission. It uses copper telephone lines

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which among the following are not Objects in Access Database?

[A] Table

[B] Form

[C] Query

[D] Pivot table

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [Pivot table]

Notes:

Databases in Access are composed of four objects: tables, queries, forms, and reports. Microsoft Access Pivot Table Database allowed to select one row heading, one column heading, and one filter field. It has been removed in Access 2016.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Structured programming languages such as C, COBOL and FORTRAN were used in which of the following computers?

[A] First Generation Computers

[B] Second Generation Computers

[C] Third Generation Computers

[D] Fourth Generation Computers

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [Third Generation Computers ]

Notes:

The period of third generation was from 1965-1971. The computers of third generation used Integrated Circuits (ICs) in place of transistors. Structured programming languages such as C, COBOL and FORTRAN were used in Third Generation computers.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following is a suitable term for any programmable content of a hardware device configurations and data for application-specific integrated circuits (ASICs), programmable logic devices, etc?

[A] Hardware

[B] Software

[C] [Firmware]


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: C [Firmware]

Notes:

A firmware refers to a computer programme which is “embedded” in a hardware device and is an essential part of the hardware. It is sometimes also called embedded software. One example is a TV remote set which has a software embedded that can understand and control the TV. TV itself has its own firmware on its

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which among the following is NOT a web browser?

[A] SpaceTime

[B] NeoPlanet

[C] Sputnik

[D] MeeGo

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [MeeGo]

Notes:

MeeGo is not a web browser. It is a discontinued Linux distribution hosted by the Linux Foundation, using source code from the operating systems Moblin and Maemo.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Symantec is the maker of which among the following popular antivirus software?

[A] Norton

[B] BitDefender

[C] Avast

[D] McAfee VirusScan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Norton]

Notes:

Symantec is an American consumer software company now known as NortonLifeLock. It is the make of famous software Norton.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which of the following are indisputable characteristics of a computer?

[A] Speed

[B] Accuracy

[C] Versatility

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Speed, accuracy and versatility comprise indisputable characteristics of a computer. In addition, it also has reliability and storage capacity. These are some of the factors which make it such an important parts of our lives.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following devices incorporated a mechanical calendar computer?

[A] Astrolabe

[B] Gear-wheels

[C] Abacus

[D] Gear-train

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Correct Answer: A [Astrolabe]

Notes:

The astrolabe was invented in the Hellenistic world by Hipparchus. The astrolabe incorporated a mechanical calendar computer.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite