Basics of Computers and Computer ApplicationsGeneral Awareness English Speaking/Writing Computer Ski

Get quiz for Basics of Computers and Computer Applications General Awareness + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Patanjali was -

1) a philosopher of the 'Yogachara' school

2) the author of a book on Ayurveda

3) a philosopher of the 'Madhyamika' school✅

4) the auther of a commentary on Panini's sanskrit grammar

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 4) the auther of a commentary on Panini's sanskrit grammar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Who made the Maratha administrative machinery simple and effective after Shambhaji ?

1) Raja Ram

2) Balaji Vishwa Nath

3) Gangabai✅

4) Nanaji Deshmukh

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 2) Balaji Vishwa Nath

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Who among the following Europeans were the last to come to Pre-independent India as traders?

1) Dutch

2) English✅

3) French

4) Portuguse

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 3) French

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?

1) Mahatma Gandhi and Sardar Patel

2) Acharya J.B. Kripalani and C. Rajgopalachari✅

3) Pandit Nehru and Maulana Azad

4) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmad Kidwai

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 3) Pandit Nehru and Maulana Azad

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Who demarcated the the line which divides India and Pakistan?

1) Sir Cyrell Redcliff

2) Sir Mortimer Durand✅

3) Sir Henry McMohan

4) Lord Mountbattan

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 1) Sir Cyrell Redcliff

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The first Prime Minister of India in 1947 was appointed by -

1) The Governor General

2) The President of India✅

3) Mahatma Gandhi

4) A Committee headed by Rajendra Prasad

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 1) The Governor General

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which one among the following wars ended by the treaty of Salbai?

1) First Maratha War

2) Second Marath War✅

3) Third Maratha War

4) Fourth Maratha War

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 1) First Maratha War

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Who among the following was not associated with the Sarvodaya movement?

1) Jaya Prakash Narayan

2) Acharya Vinoba Bhave

3) Dhirendra Majumdar✅

4) G. V. Apparao

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 4) G. V. Apparao

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which one among the following is not true with regard to Rig Veda Samheta?

1) There are about 300 non Indo-European words in Rig Veda

2) There is a reference to 'Dasarajna' (Battle of ten kings) in the Rig Veda

3) It is mentioned in the Rig Veda that the Bharata Chief Sudas fought against a confederacy of ten tribes✅

4) Purus sided with Bharata in the battle of ten kings

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 4) Purus sided with Bharata in the battle of ten kings

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Mahabodhi Temple a UNESCO World Heritage site is situated in the Indian state of -

1) Chhattisgarh

2) Odisha

3) Bihar

4) Jharkhand✅

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: 3) Bihar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite