Basics of Computers and Computer ApplicationsGeneral Studies Teaching Exams

Get quiz for Basics of Computers and Computer Applications General Studies + Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Select the correct statement from the following statements.


  1. MS-Excel creates workbooks, and each workbook may contain more work sheets.

2. A worksheet in MS-Excel 2000 package has a maximum 0f 256 columns and 65536 rows.


3. Columns are identified by a number and rows are identified by a letter.


4. Cells are identified by the column letter and the row number.


a, b, c


b, c, d


c, d, a


a, b, d


None of the these



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following statement is correct regarding a template prepared by a word processing package?


Any document can be saved as a template.


Default template is used when you create a new file.


Many templates contain text that gives one advice on how to use the template.


Default settings are reflected by the normal document template and cannot be overwritten.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following would be the correct description for WORM virus?


It infects the boot sector.


It propagates through the internet and e-mail.


It has no effect in increasing the internet traffic.


It alters the folder structure.



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) hard disk drive can be directly connected to a PC via a _____.


SCSI interface


Parallel interface


WAN interface


USB interface



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The use of the IC in a computer has ______.


Increased the amount of heating


Reduced the size and cost of computers


Reduced the peripheral devices to be used


Reduced the performance capacity of the computer



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Consider the following path C:\Device\Module\Module 1. What is name of the file in this path?


Device


Module


Module 1


C



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) What is the full form of SCSI?


Standard computer systems interface


Small computer systems interface


Super computer systems interface


Small computer standard interface



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which one of the following is not input device?


Keyboard


Mouse


Speaker


Scanner



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which one of the following is an example of the browser software?


Microsoft Word


Notepad


Internet navigator


Internet explorer



O