Chemistry General Science State Level

Get quiz for Chemistry General Science + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following acts as a ligand in complex Hydrides?

a) H2

b) H–✔✔

c) H+

d) H

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: In complex hydrides like Lithium aluminium hydride or lithium sodium hydride, the hydrogen acts as a ligand and it is attached to the central atom in complex hydrides, which are salt-like substances.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) (BeH2)n is a ______________

a) covalent hydride

b) polymeric hydride✔✔

c) ionic hydride

d) metallic hydride

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: Polymeric hydrides are formed by elements having electronegativity in the range of 1.4 to 2.0. Examples of polymeric hydrides are (BeH2)n, (AlH3)n etc. They are joined to each other through hydrogen bonding in order to form a larger unit.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The oxidation state of hydrogen in hydrides is -1.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Explanation: The compounds of hydrogen with metals and nonmetals are called hydrides and their Oxidation state is -1. The examples are sodium hydride, calcium hydride, magnesium hydride etc. There are many types of hydrides like ionic hydrides, molecular hydrides covalent hydrides etc.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Hydrides made from group 1 and 2 are known as ___________

a) complex hydrides

b) ionic hydrides✔✔

c) metallic hydrides

d) covalent hydrides

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: Ionic hydrides are formed by elements of group 1 and 2 except beryllium and magnesium, by heating them in hydrogen. They are white colourless crystalline solid having a high melting point and boiling point and they are easily decomposed by water, carbon dioxide or Sulphur dioxide.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What is used for removing the last traces of water from organic compounds?

a) Hydrogen

b) Lithium aluminium hydride

c) Ionic hydrides✔✔

d) Molecular hydrides

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: Ionic hydrides are very strong reducing agents. Alkali metal hydrides are used for making Lithium aluminium hydride, sodium Boron hydride etc and they are also used for removing last traces of water from organic compounds.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Molecular hydrides of formed from ______________

a) f-block elements

b) p- block elements✔✔

c) d-block elements

d) s- block elements

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: Molecular hydrides are also called as covalent hydrides and they are formed by elements of p-block those having higher electronegativity than hydrogen. They are again divided into electron deficient hydrides, electron precise hydrides and electron rich hydrides.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is an example Of electron rich hydride?

a) methanol

b) methane

c) aluminium hydride

d) ammonia✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: Electron rich hydrides are the hydrides which have a greater number of electrons than required to form normal covalent bonds. Examples are the hydrides of group 15, 16 and 17, the excess electrons in these hydrides, are present as lone pairs of electrons.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Methane is a electron _________ hydride.

a) poor

b) deficient

c) rich

d) precise✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: Electron precise hydrides are the hydrides which have an exact number of electrons, that are needed to form normal covalent bonds. Few examples are the hydrides of group 14 like methane, Silicon hydride etc.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Aluminium hydride is an electron deficient hydride.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Explanation: Aluminium hydride is a molecular hydride, because it does not have a required number of electrons to form the normal covalent bonds. So, aluminium hydride is also called as an electron-deficient hydride, therefore the above statement is true.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Interstitial hydrides are also called as ____________

a) complex hydrides

b) molecular hydrides

c) ionic hydrides

d) metallic hydrides✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: Metallic hydrides are also known as interstitial hydrides, these are formed when the transition metals and the rare Earth metals combine with hydrogen. Molecular hydrides are nothing but covalent hydrides, where are ionic hydrides are formed from S block elements.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments