Classification of Organisms.General Science English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways Sta

Get quiz for Classification of Organisms. General Science + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 41.A person with “Bombay Blood group” can receive blood from a person who is from____?

[A] A Group or B Group

[B] AB Group

[C] O Group

[D] None of them

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [None of them]

Notes:

Bombay Blood Group is an extremely rare ABO group, called so because it was first discovered among some people in Bombay. Their red cells lack ABH antigens and their sera contain anti-A and anti-B and anti-H. The anti-H would not be detected in the ABO group but would be detectable in pretransfusion tests. People who have Bombay phenotype can donate to any member of the ABO blood group system (unless some other blood factor gene, such as Rhesus, is incompatible), but they cannot receive any member of the ABO blood group system`s blood (which always contains one or more of A and B and H antigens), but only from other people who have Bombay phenotype

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 42.Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from :

[A] Bacteria

[B] Fungi

[C] algae

[D] Lichens

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Fungi

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 43.Which of the following animals have joint legs?

Silver fish

Scorpion

Crab

Honey Bee

Select the correct option from the codes given below:


[A] Only 1, 2 & 3

[B] Only 2, 3 & 4

[C] Only 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

Notes:

Silverfish or fishmoth, is a small, wingless insect. Rest all are also insects and from Arthyropoda Phylum, so all are correct options.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 44.Consider the following statements with reference to the active and passive immunity against the pathogens:

  1. Vaccines provide us passive immunity

  2. 2. Passive immunity can be acquired only artificially

  3. Which among the above statements is/ are correct?

  4. [A] Only 1 is correct

  5. [B] Only 2 is correct

  6. [C] Both 1 & 2 are correct

  7. [D] Neither 1 nor 2 is correct

  8. Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

  9. Answer: A

  10. Explaination: Correct Answer: A [ Only 1 is correct]

  11. Notes:

  12. There are two types of immunity against infectious microorganisms: active immunity and passive immunity. Passive immunity is provided by artificial means such as injections of antibodies and vaccines. The agents used for passive immunity include antibodies from humans or animals Passive immunity can occur naturally, when maternal antibodies are transferred to the foetus through the placenta, and can also be induced artificially, when high levels of human (or horse) antibodies specific for a pathogen or toxin are transferred to non-immune individuals.

  13. To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

  14. Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite


Question5) 45.Why some vegetables and fruits such as Brinjal and Apples become dark when kept open after cutting?

The Starch is hydrolysed into sugar

The rate of respiration increases

Rate of Production of Ethylene increases

Select the correct option from the codes given below:


[A] Only 1 & 3

[B] Only 1 & 2

[C] Only 2 & 3

[D] 1, 2 & 3

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: The rate of increased respiration comes along with concomitant increase in release in Ethylene. The rate in increased ethylene comes with the following results:

Hydrolysis of starch in sugar

Softening of cell walls

Changes in Pigmentation

Breakdown of tissues

Thus all the statements in the above question are correct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 46.Strontium-90, as a source of health issues after a nuclear disaster is most dangerous for which among the following organs of Human Body?

[A] Liver

[B] Blood

[C] Skin

[D] Bones

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [ Bones]

Notes:

Strontium-90 is a “bone seeker” that exhibits biochemical behaviour similar to calcium, the next lighter Group 2 element. After entering the organism, most often by ingestion with contaminated food or water, about 70–80% of the dose gets excreted. Virtually all remaining strontium-90 is deposited in bones and bone marrow, with the remaining 1% remaining in blood and soft tissues. Its presence in bones can cause bone cancer, cancer of nearby tissues, and leukaemia.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 47.The radiations used in Radiotherapy for the treatment of Cancer destroys the Cancer tumour mainly by which among the following?

[A] Destroying the Cytoplasm of the Cancerous Cells

[B] Destroying the Cell membranes of the Cancerous Cells

[C] Destroying the DNA of the Cancerous Cells

[D] Destroying the spindle fibres which are used in Cell Division

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Correct Answer: C [ Destroying the DNA of the Cancerous Cells]

Notes:

The radiations used in Radiotherapy for the treatment of Cancer destroys the Cancer tumour mainly by Destroying the DNA of the Cancerous Cells. It uses high doses of radiation to kill cancer cells and shrink tumors.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 48.Which among the following usually regulates breathing in Humans?

[A] The number of red blood cells

[B] The amount of haemoglobin in the blood

[C] Inherent genetic control

[D] CO2 levels and pH sensors

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [ CO2 levels and pH sensors]

Notes:

The breathing rate is controlled by the medulla in the brain, which is primarily sensitive to CO2 levels in the blood.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 49.With reference to human blood, consider the following statements:

The Red Blood Cells live for around 120 days

Both Red and White blood cells are formed in the bone marrow

The platelets are not cells

Which among the above statements is / are correct?


[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:

Platelets are not cells but are fragments of cells known as megakaryocytes. All the other choices are also correct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 50.Consider the following:

Assertion: Sugarcane plant is capable of Nitrogen Fixation

Reason: