Classification of Plant Kingdom.General Science State Level Railways SSC

Get quiz for Classification of Plant Kingdom. General Science + State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Zygotic meiosis is the characteristic of

(a) Fucus

(b) Funaria

(c) Marchantia

(d) Chlamydomonas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: (d) Chlamydomonas

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Pick the mismatched pair

(a) Cycas – Dioecious

(b) Equisetum – Homosporous

(c) Salvinia – Heterosporous

(d) Pinus – Dioecious

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: (d) Pinus – Dioecious

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) A colonial alga is

(a) Volvox

(b) Chlorella

(c) Ulothrix

(d) Spirogyra

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: (a) Volvox

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Double fertilization is the characteristic of

(a) Algae

(b) Gymnosperms

(c) Fungi

(d) Angiosperms

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: (d) Angiosperms

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Conifers can tolerate extreme environments because of

(a) Presence of vessels

(b) Thick cuticle

(c) Superficial stomata

(d) Broad hardy leaves

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: (b) Thick cuticle

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) First plants to inhabit the land

(a) Angiosperms

(b) Bryophytes

(c) Gymnosperms

(d) Pteridophytes

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: (b) Bryophytes

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Agar is commercially obtained from

(a) Blue-green algae

(b) Red algae

(c) Brown algae

(d) Green algae

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: (b) Red algae

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8)  Which one differs from Spirogyra based on its nucleus?

(a) Azygospore

(b) Zygospore

(c) Akinete

(d) Aplnospore

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: (b) Zygospore

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The cell wall of Spirogyra contains

(a) Cellulose

(b) Chitin

(c) Lignin

(d) Suberin

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: (a) Cellulose

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Chromatophores participate in

(a) Photosynthesis

(b) Respiration

(c) growth

(d) Movement

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: (a) Photosynthesis

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite