Control and Coordination in PlantGeneral Science SSC

Get quiz for Control and Coordination in Plant General Science + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which nerves transmit impulses from the cen¬tral nervous system towards muscle cells?

(a) Sensory nerves

(b) Motor nerves

(c) Relay nerves

(d) Cranial nerves

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass is called

(a) neurotransmitter

(b) dendrites

(c) axon

(d) synapse

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The highest coordinating centre in the human body is

(a) spinal cord

(b) heart

(c) brain

(d) kidney

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Main function of cerebrum is

(a) thinking

(b) hearing

(c) memory

(d) balancing

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5)

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Posture and balance of the body is controlled by

(a) Pons

(b) Medulla oblongata

(c) Cerebellum

(d) Cerebrum

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Breathing is controlled by which part of the brain?

(a) Cerebrum

(b) Cerebellum

(c) Hypothalamus

(d) Medulla oblongata

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which part of nervous system controls the re¬flex activities of the body?

(a) Brain

(b) Spinal cord

(c) Cerebrum

(d) Cerebellum

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which of the following acts as both endocrine and exocrine gland?

(a) Pancreas

(b) Thyroid

(c) Adrenal

(d) Liver

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Identify which of the following statements about thyroxin is incorrect?

(a) Thyroid gland requires iodine to synthesize thyroxin.

(b) Thyroxin is also called thyroid hormone.

(c) It regulates protein, carbohydrates and fat metabolism in the body.

(d) Iron is essential for the synthesis of thyroxin

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments