Current Events of National and International ImportanceGeneral Awareness SSC Railways State Level Te

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Awareness + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Indian Army will be represented by INS Shivalik, INS Kadmatt, and P8I patrol aircraft. The Royal Australian Navy will participate with HMAS Warramunga. The Japanese Maritime Self-Defence Force will participate with JS Kaga, Murasame and Shiranui, P1 patrol aircraft, and a submarine. The US Navy will participate with USS Barry, USNS Big Horn, USNS Rappahannock, and P8A patrol aircraft.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Indian Navy will be represented by INS Shivalik, INS Kadmatt, and P8I patrol aircraft. The Royal Australian Navy will participate with HMAS Warramunga. The Japanese Maritime Self-Defence Force will participate with JS Kaga, Murasame and Shiranui, P1 patrol aircraft, and a submarine. The US Navy will participate with USS Barry, USNS Big Horn, USNS Rappahannock, and P8A patrol aircraft.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) National Security Adviser Ajit Doval on August 25, 2021, hosted the inaugural meeting of the IBSA National Security Advisers through video conferencing.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: National Security Adviser Ajit Doval on August 25, 2021, hosted the inaugural meeting of the IBSA National Security Advisers through video conferencing.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The meeting deliberated on the fight against terrorism, cross-border terrorism, maritime security, cyber security, and transnational organized crime. The group decided to increase cooperation in intelligence sharing and exchange of best practices.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The meeting deliberated on the fight against terrorism, cross-border terrorism, maritime security, cyber security, and transnational organized crime. The group decided to increase cooperation in intelligence sharing and exchange of best practices.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Four-day Naval exercise Malabar-2021 begins on August 26


•The four-day Naval exercise Malabar-2021 began on August 26, 2021, off the coast of Guam featuring four Quad nations, India, Australia, Japan, and the US with their respective navies namely the Indian Navy, the Royal Australian Navy, Japanese Maritime Self-Defence Force (JMSDF), and the US Navy (USN).



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Four-day Naval exercise Malabar-2021 begins on August 26


•The four-day Naval exercise Malabar-2021 began on August 26, 2021, off the coast of Guam featuring four Quad nations, India, Australia, Japan, and the US with their respective navies namely the Indian Navy, the Royal Australian Navy, Japanese Maritime Self-Defence Force (JMSDF), and the US Navy (USN).



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) MALABAR-21 naval exercises will include anti-submarine, anti-air, and anti-surface warfare drills and other tactical exercises. The exercise aims to offer an opportunity to all four navies to learn from each other’s experience and expertise.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: MALABAR-21 naval exercises will include anti-submarine, anti-air, and anti-surface warfare drills and other tactical exercises. The exercise aims to offer an opportunity to all four navies to learn from each other’s experience and expertise.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) As a part of the preparatory process for the next IBSA Summit of Leaders during India’s Chairship, the meeting was the first where the IBSA National Security Advisers reflected on close cooperation among three countries to resolve political and security challenges in the world.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: As a part of the preparatory process for the next IBSA Summit of Leaders during India’s Chairship, the meeting was the first where the IBSA National Security Advisers reflected on close cooperation among three countries to resolve political and security challenges in the world.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) IBSA (India, Brazil, and South Africa) is a dialogue forum that was established in 2003. The theme for the next IBSA Summit of Leaders during India’s Chairship under PM Narendra Modi is ‘Democracy for Demography and Development’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: IBSA (India, Brazil, and South Africa) is a dialogue forum that was established in 2003. The theme for the next IBSA Summit of Leaders during India’s Chairship under PM Narendra Modi is ‘Democracy for Demography and Development’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) India’s track and field athlete legend PT Usha’s coach OM Nambiar passed away in Kozhikode on August 19, 2021, due to an age-related illness. He was 89 years old

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India’s track and field athlete legend PT Usha’s coach OM Nambiar passed away in Kozhikode on August 19, 2021, due to an age-related illness. He was 89 years old

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Nambiar was born in Kannur, Kerala. He was a champion athlete at Guruvayurappan College in Kozhikode. He earned his coaching diplomas from the National Institute of Sports in Patiala.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Nambiar was born in Kannur, Kerala. He was a champion athlete at Guruvayurappan College in Kozhikode. He earned his coaching diplomas from the National Institute of Sports in Patiala.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Nambiar was among the three participants of the first Dronacharya Award in 1985. He was awarded Padma Shri in 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Nambiar was among the three participants of the first Dronacharya Award in 1985. He was awarded Padma Shri in 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite