Current Events of National and International ImportanceGeneral Awareness SSC Railways State Level Te

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Awareness + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) ZAIRE 2021 will focus on operations against terrorists and aim at enhancing military and strategic ties among the participating nations.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: ZAPAD 2021 will focus on operations against terrorists and aim at enhancing military and strategic ties among the participating nations.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The RPAS will enable the Company to access real-time video through the internet and make way for other use-cases of drones in mines.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The RPAS will enable the Company to access real-time video through the internet and make way for other use-cases of drones in mines.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The NAGA Battalion group during the exercise will feature an all Arms combined task force. The 200-personnel contingent representing the Indian Army at ZAPAD 2021 has gone through a training schedule comprising conventional operations such as mechanized, airborne, heliborne, combat conditioning, firing, and counter-terrorism.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The NAGA Battalion group during the exercise will feature an all Arms combined task force. The 200-personnel contingent representing the Indian Army at ZAPAD 2021 has gone through a training schedule comprising conventional operations such as mechanized, airborne, heliborne, combat conditioning, firing, and counter-terrorism.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) In a first, Coal India inaugurates Innovative Remotely Piloted Aircraft System (RIPAS)


•The Coal India Ltd (CIL) under the Ministry of Coal on September 2, 2021, inaugurated an innovative Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) at Mahanadi Coalfields Ltd (MCL).



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In a first, Coal India inaugurates Innovative Remotely Piloted Aircraft System (RIPAS)


•The Coal India Ltd (CIL) under the Ministry of Coal on September 2, 2021, inaugurated an innovative Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) at Mahanadi Coalfields Ltd (MCL).



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) MCL was the first coal company that introduced environment-friendly Surface Mining technology in 1999. The biggest fleet of 66 Surface Miners, contributes 95 per cent of the total coal production of the company.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: MCL was the first coal company that introduced environment-friendly Surface Mining technology in 1999. The biggest fleet of 66 Surface Miners, contributes 95 per cent of the total coal production of the company.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Indian Army to participate in Exercise ZAPAD 2021 in Russia


•A 200-personnel contingent will represent the Indian Army in Exercise ZAPAD 2021 in Nizhniy, Russia, on September 3, 2021. The exercise will go on till September 16, 2021. ZAPAD 2021 is a multi-nation exercise.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Army to participate in Exercise ZAPAD 2021 in Russia


•A 200-personnel contingent will represent the Indian Army in Exercise ZAPAD 2021 in Nizhniy, Russia, on September 3, 2021. The exercise will go on till September 16, 2021. ZAPAD 2021 is a multi-nation exercise.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Ministry of Defence stated that ZAPAD is one of the theatre levels exercises of the Russian Armed Forces. More than 12 countries from the Eurasian and South Asian Regions will participate in the exercise.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ministry of Defence stated that ZAPAD is one of the theatre levels exercises of the Russian Armed Forces. More than 12 countries from the Eurasian and South Asian Regions will participate in the exercise.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The RPAS named Vihangam for remote monitoring has been designed by the Innovation Cell of MCL and the Department of E&T and created by a Mumbai-based start-up of drone manufacturing, robotics, and automation.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The RPAS named Vihangam for remote monitoring has been designed by the Innovation Cell of MCL and the Department of E&T and created by a Mumbai-based start-up of drone manufacturing, robotics, and automation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite