Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Computer Skill SSC Railways

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following were the first rulers in India to issue coins which can be definitely attributed to any dynasty?

[A] Mauryans

[B] Indo-Greeks

[C] Shakas

[D] Kushans

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Indo-Greeks]

Notes:

The first rulers in India to issue coins (gold, silver, copper, and nickel) which can be definitely attributed to any dynasty were the Indo-Greek rulers. They were also the first to issue gold coins in India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 62.The Indian term Shaka’ is used for which of the following?

[A] Parthians

[B] Scythians

[C] Kushans

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Scythians]

Notes:

The Indian tern ‘Shaka’ is used for the people called the Scythians. They originally belonged to Central Asia. Patanjali in his Mahabhasya refers to the Shakas as ‘Anirvasita (pure) Shudras’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 63.Which of the following started the practice of giving royal grants of land to Brahmanas and Buddhist monks?

[A] Mauryas

[B] Shungas

[C] Satvahanas

[D] Guptas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Satvahanas]

Notes:

The Satavahanas dynasty is also known in history for starting the practice of giving royal grants of land. These royal grants were given to Brahmanas and Buddhist monks, including those associated with tax exemptions.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 64.Which of the following were a part of the three grades of feudatories during the Satavahana period?

  1. Raja

  2. 2. Mahabhoja

  3. 3. Senapati

  4. 4. Purohita

  5. Select the correct option from the codes given below:

  6. [A] Only 1 & 2

  7. [B] Only 2 & 4

  8. [C] Only 1, 2 & 3

  9. [D] 1, 2, 3 & 4

  10. Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

  11. Answer: C

  12. Explaination: C [Only 1, 2 & 3]

  13. Notes:

  14. The Satavahana kingdom consisted of three grades of feudatories which are as follows:

  15. 1. Raja (who had right to strike coins)

  16. 2. Mahabhoja

  17. 3. Senapati

  18. To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

  19. Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite


Question5) 65.Which of the following kings integrated central Asia with north India as a part of a single empire?

[A] Kujula Kadphises

[B] Kanishka

[C] Vima Kadphises

[D] Vasudeva II

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Vima Kadphises]

Notes:

Vima Kadphises was the second ruler of the Kushanas. He was an important ruler of the Kushanas as he integrated central Asia with north India as a part of a single empire. It resulted in the intermingling of different cultures and an increase in inter-regional trading.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 66.Which of the following Gupta King claimed the title of maharajadhiraja?

[A] Maharaja Ghatotkacha

[B] Chandragupta – I

[C] Chandragupta – II

[D] Samudragupta

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Chandragupta – I]

Notes:

Chandragupta – I claimed the title of maharajadhiraja (king of kings). He married a Lichchhavai princess. He was the son and successor of Ghatotkacha and was definitely a strong ruler.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 67.Which of the following kings issued coins showing him playing veena?

[A] Chandragupta I

[B] Chandragupta II

[C] Kumargupta I

[D] Samudragupta

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Samudragupta]

Notes:

Samudragupta issued coins showing him playing veena. Samudragupta celebrated his conquests by performing ashvamedha sacrifices or horse sacrifice. He also issued ashvamedha coins which portrayed the scene of the sacrifice.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 68.In which of the following period elaborate laws were laid down about inheritance?

[A] Shunga Period

[B] Kushans period

[C] Mauryan Period

[D] Gupta period

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Gupta period]

Notes:

The Guptas had a fairly good judicial system as compared to other kingdoms. During the Gupta period elaborate laws were laid down about inheritance. However, like earlier periods, these laws were based on the varna hierarchy.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 69.The inspiration of the themes for sculpture during 300 – 600 CE was drawn from which of the following traditions?

1) Buddhist traditions

2) Hindu traditions

3) Jain traditions

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2, 3.

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [1, 2, 3.]

Notes:

The sculptures pertaining to the period of c. 300 – 600 CE shows the introduction of new styles in the temple architecture. The inspiration for the themes for the sculpture was drawn from Hindu, Buddhist, and Jaina traditions.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 70.At which of the following places the colossal figure of Krishna effortlessly lifting up Govardhana mountain can be found?

[A] Mathura

[B] Vrindavan

[C] Varansi

[D] Deogarh

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Varansi]

Notes:

The colossal figure of Krishna effortlessly lifting up the Govardhana mountain is one of the largest known free-standing stone image belonging to the Gupta period. It is located in Varanasi.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite