Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge English Speaking/Writing Co

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 51.What was the capital of the southern part of Panchala?

[A] Kushinara

[B] Shuktimati

[C] Kampilya

[D] Ahichchhatra

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Kampilya]

Notes:

The capital of the southern part of the mahajanapada of Panchala was Kampilya, that is, modern-day Farukkhabad in western Uttar Pradesh. The famous city of Kannauj was situated in Panchala mahajanapada.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 52.Where was the capital of the northern part of Avanti Mahajanapada located?

[A] Mahishmati

[B] Bhopal

[C] Ujjain

[D] Viratanagara

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Ujjain]

Notes:

The Avanti Mahajanapada was located in the present-day central Malwa region and was divided into two parts by the Vindhya ranges. The capital of the northern part of the state of Avanti was Ujjain.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 53.What was the custom official called in the 6th century BCE?

[A] Kammikas

[B] Shaulkika

[C] Rajabhatas

[D] Gramabhojaka

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Kammikas]

Notes:

Pali texts mention sea travel and trade in the 6th century BCE. Custom officials were also called as Kammikas. Whereas toll officials who were also called as Shaulkika levied taxes on merchandise.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 54.Which of the following was also known as Kakarvarna?

[A] Kalasoka

[B] Shishunaga

[C] Udayin

[D] Ajatashatru

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Kalasoka]

Notes:

Kalasoka was the son and successor of Shishunaga. He is also known with the name of Kakarvarna (according to the Puranas). Second Buddhist Council was held at Vaishali during his reign.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 55.Which of the following brought an image of Jina as a victory trophy?

[A] Shishunaga

[B] Kalasoka

[C] Mahapadma Nanda

[D] Dhanananda

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Mahapadma Nanda]

Notes:

Mahapadma Nanda added Kalinga to the Magadha empire. He brought an image of Jina as a victory trophy. He also acquired the kingdom of Kosala, which had, in all likelihood, rebelled against him.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 56.Alexander invaded India in which year?

[A] 324 BCE

[B] 348 BCE

[C] 326 BCE

[D] 325 BCE

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [326 BCE]

Notes:

Alexander (356 BCE – 326 BCE) was the son of the Philip of Macedonia, Greece. Alexander invaded India in 326 BCE. It is believed that after defeating Persians led by Darius, Alexander moved towards India through Khyber pass.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 57.Who among the following scholars mentioned Chandragupta Maurya as Sandrocottos?

[A] Kautilya

[B] William Jones

[C] Panini

[D] Seleucus Nicator

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [William Jones]

Notes:

Chandragupta Maurya was the first ruler who tried to consolidate small fragmented kingdoms and combined them to form the first empire of the Indian subcontinent. He was also Called Sandrocottus by the Greek scholar William Jones.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 58.Which of the following laguages were used in Ashokan inscriptions?

  1. Brahmi

  2. 2. Kharosthi

  3. 3. Prakrit

  4. 4. Aramaic

  5. 5. Greek

  6. Select the correct option from the codes given below:

  7. [A] Only 1, 2 & 5

  8. [B] Only 2, 3 & 4

  9. [C] Only 1 & 5

  10. [D] 1, 2, 3, 4 & 5

  11. Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

  12. Answer: D

  13. Explaination: D [1, 2, 3, 4 & 5]

  14. Notes:

  15. In his inscriptions of emperor Ashoka various languages were used such as Brahmi, Kharosthi, Prakrit, Aramaic, and Greek languages (deciphered by James Prinsep in c.1837 CE).

  16. To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

  17. Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite


Question9) 59.Which of the following Ashokan rock edict mentions mantri parishad and officers like Pulisani and Pativedakas?

[A] First Edict

[B] Second Edict

[C] Sixth Edict

[D] Seventh Edict

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Sixth Edict]

Notes:

The Sixth Edict of Ashoka mentions the mantri parishad and officers like Pulisani and Pativedakas (reporters). The Second Edict is related to the medical treatment of human and animals and thing like planting beneficial medicinal herbs and roots, fruits, and the digging of wells.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 60.Which of the following were known as stationary spies during the Mauryan administration who were posted permanently at a particular region?

[A] Sanchara

[B] Sanstha

[C] Pativedakas

[D] Amatya

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Sanstha]

Notes:

In the Mauryan administration sanstha or stationary spies were posted permanently at a particular region. Kautilya in his Arthashastra also mentions about the dangers of assassination.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite