Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge English Speaking/Writing Co

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) .The minimum support prices (MSP) of paddy, sesamum, tur and urad were hiked recently. These are ……… crops.

[A] Rabi

[B] Kharif

[C] Zaid

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Kharif]

Notes:

The Union Cabinet has approved an increase in minimum support prices (MSP) for various kharif crops or the summer-sown crops for marketing season 2021-22.

MSP of paddy was hiked by ₹72 to ₹1,940 per quintal for 2021-22 crop year from ₹1,868 per quintal last year.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which country has launched the ‘Project O2 for India’ to tackle the medical oxygen demand after Covid 19 second wave?

[A] Sri Lanka

[B] India

[C] Russia

[D] Indonesia

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [India]

Notes:

The Indian Government has introduced the ‘Project O2 for India’ to tackle the medical oxygen demand after Covid 19 second wave.

Under the project, a National Consortium of Oxygen would enable the national level supply of critical raw materials.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which state is set to form an economic advisory council composed of Esther Duflo and Raghuram Rajan?

[A] Kerala

[B] Tamil Nadu

[C] Andhra Pradesh

[D] Telangana

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Tamil Nadu]

Notes:

The state Government of Tamil Nadu has proposed to set up an Economic advisory council, which would comprise of eminent economists like Nobel laureate Esther Duflo, former Reserve Bank of India governor Raghuram Rajan, Former Chief Economic Advisor Arvind Subramanian, development economist Jean Dreze and former Union Finance secretary S Narayan.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which crop has been identified as an alternate feedstock source for Ethanol production in India?

[A] Cotton

[B] Jute

[C] Cassava

[D] Potato

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Cassava]

Notes:

ICAR-Central Tuber Crops Research Institute (CTCRI) has found cassava (tapioca) as a promising raw material for bioethanol production.

As a biofuel crop, cassava has several advantages compared to sugarcane. Cassava has high starch content and ability to grow under low management conditions.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which Indian state has declared itself as the first Rabies-free state?

[A] Haryana

[B] Goa

[C] Sikkim

[D] Arunachal Pradesh

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: : B [Goa]

Notes:

Goa Chief Minister Pramod Sawant announced that the state has not reported a single rabies case in the last three years.

This makes Goa the first rabies-free state in the country. The state has achieved over 5 lakh vaccinations against the rabies in dogs.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) .Which state/UT recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’?

[A] Jammu and Kashmir

[B] Ladakh

[C] Uttar Pradesh

[D] Madhya Pradesh

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Jammu and Kashmir]

Notes:

The Government of Jammu & Kashmir recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’. Darbar Move is the name given to the bi-annual shift of the secretariat and all other government offices of Jammu and Kashmir from one capital city to another.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) .The Department of Public Enterprises (DPE) has been shifted to which Union Ministry, from the Heavy Industries Ministry?

[A] Ministry of Commerce and Industry

[B] Ministry of MSME

[C] Ministry of Finance

[D] Ministry of Home Affairs

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Ministry of Finance]

Notes:

The Union Government has brought Department of Public Enterprises (DPE) under the Finance Ministry, to facilitate its ambitious disinvestment programme.

Earlier, the Department of Public Enterprises (DPE) was under the aegis of Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Coconut Development Board is a statutory body established under which Union Ministry?

[A] Ministry of Food processing Industries

[B] Ministry of Agriculture

[C] Ministry of Commerce and Industry

[D] Ministry of MSME

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Ministry of Agriculture]

Notes:

Coconut Development Board is a statutory body established under the Ministry of Agriculture, for the integrated development of coconut and coconut-related products.

The Union Cabinet has approved the amendment in the Coconut Development Board Act, 1979, to make the post of chairman non-executive.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which state-run insurance company is to have MD and CEO, instead of Executive Chairman, ahead of its IPO?

[A] LIC of India

[B] GIC

[C] UIIC

[D] NIC

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [LIC of India]

Notes:

The state-owned insurance company Life Insurance Corporation of India (LIC), will be having a Managing Director and Chief Executive Officer instead of Executive Chairman.

This is in the similar lines as that of Public Sector Banks in India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Union Government has directed all the states to withdraw the cases registered under which act?

[A] Section 66A of the Information Technology Act

[B] Sec 4 of Banking Regulation Act

[C] Sec 21 of Transfer of Property Act

[D] Sec 44 of Indian Criminal Act

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Section 66A of the Information Technology Act]

Notes:

The Union Government has directed all the states and UTs to immediately withdraw the cases registered under the repealed Section 66A of the Information Technology Act.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite