Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge English Speaking/Writing Co

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1.Which of the following Greek Explorers is considered to have left the earliest account of India?

[A] Herodotus

[B] Ctesias

[C] Scylax

[D] Hippalus

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [ Scylax ]

Notes:

The earliest Greek Account of India was left by Scylax of Caryanda who was sent by Kind Darius-I of Persia to follow the course of river Indus and find out where it led. His original works are now lost.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2.Who was the first Saka king in India?

[A] Moga

[B] Rudradaman

[C] Azes

[D] Ghatotkacha

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [ Moga ]

Notes:

An Indo-Scythian king, Moga (or Maues) was the first Saka king in India who established Saka power in Gandhara and extended supremacy over north-western India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3.Which among the following Kushana king adopted the epithet Dharma-thida?

[A] Vima Kadaphises

[B] Kuzul Kadaphises

[C] Kanishka the Great

[D] Huvishka

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [ Kuzul Kadaphises ]

Notes:

Kuzul Kadaphises (or Kadphises I) was the founder of kushanas dynasty. Kujula known to have assumed in his coins the epithets Dharma-thida and Sacha-dharma-thita which evidently refer to his adherence to the Buddhist and Saiva faiths.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4.Which ruler is credited for the spread of Jainism in Karnataka?

[A] Chandragupta Maurya

[B] Bimbisara

[C] Ashoka

[D] Samparati

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [ Chandragupta Maurya ]

Notes:

The spread of Jainism in Karnataka is attributed to Chandragupta Maurya. The Emperor became a Jaina, gave up his throne and spent the last years of his life in Karnataka as a Jaina ascetic.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5.Who among the following Pallava ruler built the Shore Temple at Mahabalipuram?

[A] Narsimhavarman II

[B] Nandivarman II

[C] Aparajita

[D] Mahendravarman I

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [ Narsimhavarman II ]

Notes:

The Shore Temple at Mahabalipuram and Kailasanatha temple in Kanchipuram built by Pallava ruler Narasimhavarman II.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6.Which of the following cities was located at junction of Uttarapatha and Dakshinapatha?

[A] Varanasi

[B] Patliputra

[C] Mathura

[D] Champa

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [ Mathura ]

Notes:

Uttarapatha and Dakshinapatha were two trade routes of ancient India. Mathura was located at the junction of these two famous trade routes.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7.Which rock edict describes Asoka’s first Dhamma Yatra to Bodhgaya and Bodhi Tree?

[A] Major Rock Edict V

[B] Major Rock Edict VI

[C] Major Rock Edict VII

[D] Major Rock Edict VIII

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [ Major Rock Edict VIII ]

Notes:

The Major Rock Edict VIII describes Asoka’s first Dhamma Yatra to Bodhgaya and Bodhi Tree.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8.To which of the following ethnic hordes, Toramana belonged to ?

[A] Scythians

[B] Hunas

[C] Yue-chis

[D] Sakas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [ Hunas ]

Notes:

King of the Huns Toramana was a ruler of the Hephthalite Empire who ruled its Indian region in the late 5th and the early 6th century. Toramana consolidated the Hephthalite power in Punjab and conquered northern and central India including Eran in Madhya Pradesh. His territory also included Uttar Pradesh, Rajasthan and Kashmir

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9.The earliest evidence of domestication of animals has been provided by Adamagarh. In which of the following states is located Adamgarh ?

[A] Rajasthan

[B] Madhya Pradesh

[C] Gujarat

[D] Maharastra

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [ Madhya Pradesh ]

Notes:

The earliest evidence of domestication of animals has been found in Adamagarh in Hoshangabad district of Madhya Pradesh and Bagor in Bhilwara district of Rajasthan.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which Greek ruler sent Megathenes in the court of Chandragupta Maurya?

[A] Seleucus Nicator

[B] Antiochus

[C] Potlemy

[D] Magas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [ Seleucus Nicator ]

Notes:

Megasthenes was sent by the Greek ruler Seleucus I Nicator as an ambassador in the court of Chandragupta Maurya in Pataliputra.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite