Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge English Speaking/Writing Co

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 11.Which among the following Union Territory had a Judicial Commissioner’s Court?

[A] Pondicherry

[B] Andaman & Nicobar Islands

[C] Daman & Diu

[D] Lakshadweep

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Daman & Diu]

Notes:

Before Goa, Daman and Diu became part of India, a Tribunal the Relacao was highest court in these territories. In 1963, this Tribunal the Relacao was abolished and a court of judicial commissioner was established under Goa Daman and Diu (Judicial Commissioner’s Court) Regulation 1963. The Judicial Commissioner’s Court was the highest court of appeal and revision for the Union Territory.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 12.Right to Safety, Right to information, Right to Choose, Right to be heard & Right to Seek Redressal are the essential components of which among the following?

[A] Fundamental Rights in the Constitution of India

[B] The Consumer Protection Act

[C] The Essential Commodities Act

[D] Prevention of Corruption Act

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [The Consumer Protection Act]

Notes:

The Consumer Rights under Consumer Protection Act include several rights such as Right to safety, Right to choose, Right to be informed, Right to consumer education, Right to be heard, Right to Seek redressal etc.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 13.Many key features of the constitution such as the federal structure of government, provincial autonomy, a bicameral central legislature and the principle of separation of powers, are directly taken from:

[A] Nehru Report of 1928

[B] Government of India Act, 1919

[C] Government of India Act, 1935

[D] Indian Independence Act, 1947

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Government of India Act, 1935]

Notes:

The most important source of Constitution of India is the Government of India Act 1935 which at time of enactment had 321 sections and 10 schedules. It is source of several important features such as Federal Scheme (also from constitution of Canada), Office of Governor, Judiciary, Public Service Commission, Emergency Provisions and Administrative Details.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Election Commission of India is not concerned with the elections of /to the :

[A] President

[B] Vice President

[C] Panchayats and Municipalities in the State

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Panchayats and Municipalities in the State]

Notes:

The Election Commission has the power of superintendence, direction and control of elections to the Parliament, State legislatures, President and Vice President.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following is the main objective of Parliamentary Language Committee?

[A] Recommend on making the progressive use of the Hindi language for the official purposes of the union

[B] Looking into the linguistic demands for new states and make suggestions in that regard



[C] Identify the endangered languages and make recommendations to protect and preserve them

[D] Examine the vernacular education and make recommendations for effective implementation of three language formula

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Recommend on making the progressive use of the Hindi language for the official purposes of the union]

Notes:

Article 344: initially at 5 years of commencement of constitution and thereafter every 10 years, the President will constitute Parliamentary Language Committee to recommend on making the progressive use of the Hindi language for the official purposes of the union.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 16.Which act signed by B.R. Ambedkar on behalf of depressed classes in September 1932 abandoned the demand for separate electorate for the depressed classes?

[A] Lucknow Pact

[B] Delhi Pact

[C] Poona Pact

[D] Nagpur Pact

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [ Poona Pact ]

Notes:

The agreement known as Poona Pact signed by B.R Ambedkar on behalf of the depressed classes retained the Hindu joint electorate and gave reserved seats to the depressed classes. It abandoned the demand for separate electorates for depressed classes.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 17.Who was the Vice-President of the Executive council in the Interim Government formed in 1946?

[A] C. Rajagopalachari

[B] Dr. Rajendra Prasad

[C] Jawaharlal Nehru

[D] H C Mukherjee

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Jawaharlal Nehru]

Notes:

Jawaharlal Nehru was the Vice-President of the Executive Council in the Interim Government formed in 1946. On the other hand, Viceroy was appointed as the President of the Executive Council.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Who was the head of Union Powers Committee?

[A] Dr. Rajendra Prasad

[B] Jawaharlal Nehru

[C] B. R. Ambedkar

[D] Sardar Vallabhbhai Patel

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Jawaharlal Nehru]

Notes:

Union Powers Committee was headed by Jawaharlal Nehru. He also headed the Union Constitution Committee. He was the first President of India and held office from 1950 to 1962.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In which year was the first linguistic State formed?

[A] 1952

[B] 1953

[C] 1954

[D] 1956

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [ 1953 ]

Notes:

The first linguistic state known as Andhra State was formed in October 1953. It was formed by separating the Telugu speaking areas from the Madras State.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 20.Which of the following writs means ‘to be informed’?

[A] Quo-Warranto

[B] Prohibition

[C] Mandamus

[D] Certiorari

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Certiorari]

Notes:

Certiorari means ‘to be certified’ or ‘to be informed’. It is issued by a higher court to a lower court asking to transfer a

case pending with the latter to itself or to squash the order of the latter in a case. It is usually issued in case of excess of jurisdiction or lack of jurisdiction exercised by the lower court, or an error of law.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite




<