Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge English Speaking/Writing Co

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) .According to which Constitutional Amendment defectors have no more protection on grounds of splits?

[A] 91st

[B] 96th

[C] 99th

[D] 100th

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [91st]

Notes:

According to the 91st Amendment Act of 2003 the provision of the 10th Schedule (anti-defection law) pertaining to exemption from disqualification in case of split by one-third members of legislature party has been deleted. Accordingly the defectors have no more protection on grounds of splits.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 42.Goods and Services Tax (GST) was introduced through which amendment?

[A] 100th

[B] 101st

[C] 102nd

[D] 103rd

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [101st]

Notes:

Goods and Services Tax (GST) in India commenced with the enactment of the 101st Constitutional Amendment Act, 2016 on 8th September, 2016 and the subsequent notifications.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 43.How many members are there in the Public Accounts Committee?

[A] 20

[B] 22

[C] 24

[D] 25

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [22]

Notes:

Presently the Public Accounts Committee consists of 22 members (15 from the Lok Sabha and 7 from the Rajya Sabha). The members in the committee are elected by the Parliament every year from amongst its members. They are selected by the principle of proportional representation by means of the single transferable vote.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 44.Which committee examine the annual audit reports of the Comptroller and Auditor General of India?

[A] Committee on Public Undertakings

[B] Estimates Committee

[C] House Committee

[D] Public Accounts Committee

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Public Accounts Committee]

Notes:

It is the Public Accounts Committee which examines the annual audit reports of the Comptroller and Auditor General of India (CAG), which are laid before the Parliament by the President.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 45.When was the first Estimates Committee in the post-independence era constituted?

[A] 1949

[B] 1950

[C] 1951

[D] 1952

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: : B [1950]

Notes:

The first post independence Estimates Committee on the recommendation of John Mathai (the then Finance Minister) was in 1950. Originally, it constituted of 25 members but in 1956 its membership was raised to 30.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 46.Who is the is the ex officio president of the Indian Parliamentary Group?

[A] President

[B] Prime Minister

[C] Chairman of Rajya Sabha

[D] Speaker of Lok Sabha

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Speaker of Lok Sabha]

Notes:

The Speaker of the Lok Sabha is the ex officio president of the Indian Parliamentary Group. The Deputy Speaker of the Lok Sabha and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are the ex officio vice-presidents of the Group.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 47.Which of the following is correct with respect to removal of a judge of Supreme Court?

[A] He can be removed by the President on the recommendation of the Parliament

[B] He can be removed by the President

[C] He can be removed by Chief Justice of India

[D] He can be removed by the President on the recommendation of Chief Justice of India

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [He can be removed by the President on the recommendation of Chief Justice of India]

Notes:

According to the Article 124(4) of the Constitution a judge of the Supreme Court of India cannot be removed from his office except by an order of the President passed after an address in each House of Parliament supported by a majority of the total membership of that House and by a majority of not less than two-third of the members present and voting.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 48.Which of the following can be judicially reviewed?

[A] Constitutional amendments

[B] Legislation of the Parliament

[C] Legislation of the State Legislature

[D] All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [All of the above]

Notes:

Constitutional amendments, legislation of the Parliament and State Legislatures and subordinate legislation, administrative action of the Union and State and authorities under the state are all subject to judicial review.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 49.In which year was the Anandpur Sahib Resolution adopted by Akali Dal?

[A] 1970

[B] 1971

[C] 1972

[D] 1973

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [1973]

Notes:

Anandpur Sahib Resolution adopted in 1973 by Akali Dal demanded that the Centre’s jurisdiction should be restricted only to defence, foreign affairs, communications, and currency and the entire residuary powers should be vested in the

states.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 50.Which of the following is an outcome of judicial activism?

  1. Judicial Review

  2. 2. Public Interest Litigation

  3. Select the correct option from the codes given below:

  4. [A] Only 1

  5. [B] Only 2

  6. [C] Both of them

  7. [D] None of them

  8. Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

  9. Answer: B

  10. Explaination: B [Only 2]

  11. Notes:

  12. Public Interest Litigation has been the result of judicial activism of the Supreme Court and its most popular form. It has been hailed as one of the most progressive steps of judiciary by civil society organizations and human rights activists.

  13. To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

  14. Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite