Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge SSC Railways State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Who among the following launched implementation plan for the SARTHAQ initiative?

a) Prakash Javadekar

b) PM Narendra Modi

c) Ramesh Pokhriyal Nishank

d) Smriti Irani

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): India’s Union Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank launched the implementation plan for

the SARTHAQ initiative.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) In April 2021, India signed an MoU with which country to conduct research in the area of atmospheric

science and technology?

a) South Africa

b) Russia

c) USA

d) Japan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The MoU was signed between the National Atmospheric Research Laboratory (NARL), Dept of

Space, GOI and Research Institute for Sustainable Humanosphere (RISH), Kyoto University, Kyoto, Japan.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which bank is the technical and banking partner for the development of Madhukranti Portal of

National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission?

a) UCO Bank

b) Indian Bank

c) NABARD

d) SBI

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): It is an initiative of the National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission.

The Indian Bank is the technical and banking partner for the development of the portal. To develop the portal,

an MoU was signed by National Bee Board and Indian Bank.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which bank is the technical and banking partner for the development of Madhukranti Portal of

National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission?

a) UCO Bank

b) Indian Bank

c) NABARD

d) SBI

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): It is an initiative of the National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission.

The Indian Bank is the technical and banking partner for the development of the portal. To develop the portal,

an MoU was signed by National Bee Board and Indian Bank.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which bank is the technical and banking partner for the development of Madhukranti Portal of

National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission?

a) UCO Bank

b) Indian Bank

c) NABARD

d) SBI

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): It is an initiative of the National Bee Board under the National Beekeeping and Honey Mission.

The Indian Bank is the technical and banking partner for the development of the portal. To develop the portal,

an MoU was signed by National Bee Board and Indian Bank.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) In April 2021, India signed an air bubble agreement with which country?

a) Maldives

b) Indonesia

c) Sri Lanka

d) Kazakhstan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The government of India has finalized an air bubble agreement with Sri Lanka. The announcement

for the same was made by the Civil Aviation Ministry of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Who among the following organised Scientific Convention on ‘Homoeopathy - Roadmap for Integrative

Medicine’?

a) Ministry of Health and Family welfare

b) Central Council for Research in Homoeopathy

c) AIIMS Delhi

d) Nehru Homoeopathic Medical College and Hospital, New Delhi

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): It was organised by Central Council for Research in Homoeopathy, which is an autonomous apex

research organization under the Ministry of AYUSH

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which country has become the first country to ratify RCEP?

a) Singapore

b) New Zealand

c) South Korea

d) South Africa

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): Singapore announced that it has ratified the Regional Comprehensive Economic Partnership

(RCEP) agreement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Who among the following is appointed as Brand Ambassador for Punjab’s Anti-Coronavirus

Vaccination Programme?

a) Hritik Roshan

b) Amitabh Bachchan

c) Vikas Khanna

d) Sonu Sood

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): He is appointed as Brand Ambassador for Punjab’s Anti-Coronavirus Vaccination Programme. So the option is D.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which state launched Mask Abhiyan?

a) Karnataka

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Odisha

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The 14 days Mask Abhiyan was launched in Odisha to prevent the spread of Coronavirus in the

state and the CM of the state has urged people to strictly follow social distancing norms and make use of a

mask to tackle the pandemic.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite