Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge SSC Railways State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which payment bank launched the ‘Rewards123’ savings account?

a) Airtel Payment Bank

b) India Post Payments Bank

c) Paytm Payments Bank

d) Jio Payments Bank

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): The Airtel Payments Bank has launched its new ‘Rewards123’ savings account. The account will

prove beneficial to the digital customers as it offers various perks on digital transactions.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Who among the following released Online Dispute Resolution (ODR) handbook which is made by NITI

Aayog?

a) Justice Ramana

b) PM Narendra Modi

c) Justice DY Chandrachud

d) Amitabh Kant

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The handbook was released by Justice DY Chandrachud, Supreme Court of India. The ODR

handbook provides encouragement to business leaders to adopt ODR in India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Who was conferred with the honour of Knight of the Order of Arts and Letters, the second-highest

civilian French honour?

a) Anurag Kashyap

b) Guneet Monga

c) Anurag Basu

d) Zoya Akhtar

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): She will be conferred with the honour of Knight of the Order of Arts and Letters (Chevalier dans

I'Ordre des Arts et des Lettres) which is the second-highest civilian French honour.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which edition of the Raisina Dialogue was inaugurated by PM Modi in April 2021?

a) 5th

b) 8th

c) 6th

d) 7th

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 6th Raisina Dialogue. The Raisina Dialogue is

India's flagship conference programme on geopolitics and geoeconomics.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which edition of the Raisina Dialogue was inaugurated by PM Modi in April 2021?

a) 5th

b) 8th

c) 6th

d) 7th

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 6th Raisina Dialogue. The Raisina Dialogue is

India's flagship conference programme on geopolitics and geoeconomics.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) For which of the following purpose ‘eSanta’ portal was launched?

a) To organise creative online games for children

b) To have the sale of marine products by aqua farmers

c) To publish motivational videos for people to tackle this pandemic situation

d) Both a and b

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): The platform is launched for marine products which will empower aqua farmers to sell their

products through this portal.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) What is the name of an initiative launched by Punjab National Bank in which customers themselves

can make every transaction undertaken by the branch of the bank?

a) ‘#PNBSelfBank

b) ‘#PNBCustomers

c) ‘PNB@Ease’

d) ‘PNB@User’

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The Punjab National Bank (PNB) has launched a digital initiative called ‘PNB@Ease’. Under this

initiative, customers themselves can make every transactions undertaken by the branch of the bank.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The AICTE Lilavati Awards 2020 were based on which of the following theme?

a) Women Empowerment

b) Aatma Nirbhar Bharat

c) Education for all

d) Educate Girl Child

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank presented AICTE Lilavati Awards 2020. The

awards were based on the theme of: Women Empowerment.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The AICTE Lilavati Awards 2020 were based on which of the following theme?

a) Women Empowerment

b) Aatma Nirbhar Bharat

c) Education for all

d) Educate Girl Child

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank presented AICTE Lilavati Awards 2020. The

awards were based on the theme of: Women Empowerment.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Who among the following was appointed as Chief Election Commissioner of India?

a) Siddharth Logjam

b) Sushil Chandra

c) Navin Agarwal

d) Rajiv Kumar

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): He is appointed as Chief Election Commissioner of India. He has replaced Sunil Arora. So the option is B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite