Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge SSC Railways State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.

Question1) Which country topped in World Press Freedom Index 2021?

a) Denmark

b) Finland

c) Norway

d) Sweden

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The index is topped by Norway. The second and third ranks are marked by Finland and Denmark

respectively.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) In April 2021, Union Cabinet approved the MoU between India and Bangladesh in which of the

following sector?

a) Healthcare sector

b) Logistics

c) Construction of Roads

d) Trade Cooperation

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The MoU was signed between India’s Director General of Trade Remedies and the Bangladesh

Trade and Tariff Commission to increase cooperation in the area of trade remedies.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In April 2021, Union Cabinet approved the MoU between India and Bangladesh in which of the

following sector?

a) Healthcare sector

b) Logistics

c) Construction of Roads

d) Trade Cooperation

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The MoU was signed between India’s Director General of Trade Remedies and the Bangladesh

Trade and Tariff Commission to increase cooperation in the area of trade remedies.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which organisation partnered with Habitat for Humanity to support MFIs?

a) African Development Bank

b) New Development Bank

c) World Bank

d) Asian Development Bank

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The Asian Development Bank (ADB) partnered with Habitat for Humanity International to grant

support to a microfinance institution (MFIs).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) For which purpose was Jagananna Vidya Deevena Scheme launched by Andhra Pradesh?

a) To grant nutritious food to the needy people

b) To support tourism

c) To financially help small businesses

d) To financially help students to pay their academic fees

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The scheme aims to grant scholarship to those students who are not able to pay their academic

fees. The scheme also helps those students who want to pursue higher education.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) For which purpose was Jagananna Vidya Deevena Scheme launched by Andhra Pradesh?

a) To grant nutritious food to the needy people

b) To support tourism

c) To financially help small businesses

d) To financially help students to pay their academic fees

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The scheme aims to grant scholarship to those students who are not able to pay their academic

fees. The scheme also helps those students who want to pursue higher education.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) India was elected for which of the following UN Economic and Social Council (ECOSOC) body?

a) Executive Board of the World Food Programme

b) Executive Board of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women)

c) Commission on Crime Prevention and Criminal Justice (CCPCJ)

d) All of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The 3 bodies of UN ECOSOC: (a) Commission on Crime Prevention and Criminal Justice (CCPCJ) (b)

Executive Board of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women). (c)

Executive Board of the World Food Programme.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) As per ICRA, India’s GDP growth for FY22 to be in the range of ___?

a) 10-10.5%

b) 9.0-10.5%

c) 10-11.5%

d) 8.0-9.5%

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): As per ICRA, India’s economy to grow in the range of 10-10.5% for FY22. Earlier, it had projected

growth of 10-11%.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) As per ICRA, India’s GDP growth for FY22 to be in the range of ___?

a) 10-10.5%

b) 9.0-10.5%

c) 10-11.5%

d) 8.0-9.5%

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): As per ICRA, India’s economy to grow in the range of 10-10.5% for FY22. Earlier, it had projected

growth of 10-11%.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which country was announced as the global winner for ICC Development Awards 2020 under the

category of ICC Development Initiative of the Year?

a) Nicaragua

b) Venezuela

c) Argentina

d) Uganda

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): It was awarded under the category of ICC Development Initiative of the Year. The country

attracted a local audience from South America to the crocket sport by launching courses related to coaching,

umpiring and scoring in cricket in Spanish

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite