Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge SSC Railways State Level Te

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Who is the national record holder in the men’s 3000m steeplechase?

[A] Gulzara Singh Mann

[B] Avinash Sable

[C] Gopal Saini

[D] Madan Singh

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) On which date, “International Friendship Day” is celebrated by the United Nations?

[A] August 8

[B] August 1

[C] July 30

[D] July 28

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) What was the theme of the “World Day against Trafficking 2021”?

[A] Save lives

[B] The future we want, the UN we need

[C] Human Trafficking: Call Your Government To Action

[D] Victims voices lead the way

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which two space agencies collaborated to launch the mission called “NISAR”?

[A] ROSCOSMOS and NASA

[B] NASA and CNSA

[C] ISRO and ROSCOSMOS

[D] ISRO and NASA

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What is the venue of INDRA-21, the Joint Military Exercise of Indian Army and Russian Army ?

[A] New Delhi

[B] Moscow

[C] Volgograd

[D] Ghaziabad

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Under which rules, Google India released its compliance report regarding deletion of contents?

[A] IT Rules 2000

[B] IT Rules 2019

[C] IT Rules 2021

[D] IT Rules 2007

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Who is the author of “The Most Incredible Olympic Stories”?

[A] Maya Jasanoff

[B] Damon Galgut

[C] Sanjeev Sahota

[D] Luciano Wernicke

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which initiative has been launched by the Government of India for Pre-school kids?

[A] NDEAR

[B] SAFAL

[C] Vidya Pravesh

[D] Academic Bank of Credit System

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which personal reading machine has been designed by CSIR for visually impaired people?

[A] Think Pad

[B] Inditrust

[C] Kindle

[D] Divya Nayan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Who is the current (August, 2021) Vice Chief of the Naval Staff?

[A] Vice Admiral Satish Namdeo

[B] Vice Admiral SN Ghormade

[C] Vice Admiral Karambir Singh

[D] Vice Admiral G. Ashok Kumar

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite