Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge SSC Railways State Level Te

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The airbase already exists in the Shakche town and is being developed between the existing airbases of Hogan and Kashgar. The airbase will benefit the Chinese Air Force in overcoming limitations in its fighter aircraft operations along the Line of Actual Control (LAC) with India

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The airbase already exists in the Shakche town and is being developed between the existing airbases of Hogan and Kashgar. The airbase will benefit the Chinese Air Force in overcoming limitations in its fighter aircraft operations along the Line of Actual Control (LAC) with India

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) China developing fighter aircraft airbase near Ladakh


•China is developing a fighter aircraft airbase in Shakche town in the Xinjiang province, near Eastern Ladakh.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: China developing fighter aircraft airbase near Ladakh


•China is developing a fighter aircraft airbase in Shakche town in the Xinjiang province, near Eastern Ladakh.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Arunachal Pradesh government to offer jobs to National Games medalists


•Chief Minister Himanta Biswa in Legislative Assembly on July 19, 2021, said that along with Olympics, Commonwealth Games, and Asian Games medalists, the National Games medalists will also be offered government jobs.



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Assam government to offer jobs to National Games medalists


•Chief Minister Himanta Biswa in Legislative Assembly on July 19, 2021, said that along with Olympics, Commonwealth Games, and Asian Games medalists, the National Games medalists will also be offered government jobs.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Indian side has several airfields in a relatively short distance along the LAC and also has deployed a number of fighter aircraft at the Leh airbase and the Rafale fighter aircraft at the Hashimara and Ambala airbases.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Indian side has several airfields in a relatively short distance along the LAC and also has deployed a number of fighter aircraft at the Leh airbase and the Rafale fighter aircraft at the Hashimara and Ambala airbases.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The Chinese Air Force has found itself weak around this part of the LAC with India. The Chinese Air Force has boosted its air defence with the S-400 air defence systems imported from Russia.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chinese Air Force has found itself weak around this part of the LAC with India. The Chinese Air Force has boosted its air defence with the S-400 air defence systems imported from Russia.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Mukhtar Abbas Naqvi appointed as Deputy Leader of House in Rajya Sabha


•Mukhtar Abbas Naqvi, Union Minister of Minority Affairs on July 19, 2021, was appointed as Deputy Leader of the House in Rajya Sabha.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mukhtar Abbas Naqvi appointed as Deputy Leader of House in Rajya Sabha


•Mukhtar Abbas Naqvi, Union Minister of Minority Affairs on July 19, 2021, was appointed as Deputy Leader of the House in Rajya Sabha.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Government launches National Logistics Excellence Awards to recognize logistics sector


•The Government on July 19, 2021, launched the National Logistics Excellence Awards to recognize players in the logistics supply chain.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Government launches National Logistics Excellence Awards to recognize logistics sector


•The Government on July 19, 2021, launched the National Logistics Excellence Awards to recognize players in the logistics supply chain.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The logistics awards will highlight best practices such as sustainable practices, digital transformations, technological upgrades, consolidation, and process standardization

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The logistics awards will highlight best practices such as sustainable practices, digital transformations, technological upgrades, consolidation, and process standardization

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Maharashtra State Board of Skill Development will issue blockchain-based certificates to students to curb the forgery of documents and enable quick verification of documents.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Maharashtra State Board of Skill Development will issue blockchain-based certificates to students to curb the forgery of documents and enable quick verification of documents.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Each student will be given a digital file titled ‘certificate_LegitDoc.zip’ that will contain the original PDF diploma certificate and its corresponding blockchain proof file. It will take less than 10 seconds to verify the digital certificate from anywhere in the world.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Each student will be given a digital file titled ‘certificate_LegitDoc.zip’ that will contain the original PDF diploma certificate and its corresponding blockchain proof file. It will take less than 10 seconds to verify the digital certificate from anywhere in the world.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite