Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge State Level Teaching Exams

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + State Level Teaching Exams Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The world’s largest star sapphire cluster has been found by accident in a backyard in Sri Lanka. The newly found rock is named the ‘Serendipity Sapphire’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The world’s largest star sapphire cluster has been found by accident in a backyard in Sri Lanka. The newly found rock is named the ‘Serendipity Sapphire’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Sri Lankan authorities informed that the cluster was found by the workmen digging a well in the backyard of a house in the gem-rich area of Ratnapura. The name Ratnapura means city of gems and it is known as the Sri Lankan’s gem capital.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Sri Lankan authorities informed that the cluster was found by the workmen digging a well in the backyard of a house in the gem-rich area of Ratnapura. The name Ratnapura means city of gems and it is known as the Sri Lankan’s gem capital.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The sapphire cluster was discovered in the house of a gem trader who informed that the person who was digging the well alerted about some rare stones and they later stumbled upon this huge specimen.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The sapphire cluster was discovered in the house of a gem trader who informed that the person who was digging the well alerted about some rare stones and they later stumbled upon this huge specimen.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The gem trader alerted the authorities, however, it took over a year to clean the cluster before they could even analyze and certify it.  

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The gem trader alerted the authorities, however, it took over a year to clean the cluster before they could even analyze and certify it.  

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) During the cleaning process of the cluster, a few stones fell out and were found to be of high-quality star sapphires, a pale blue in color.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During the cleaning process of the cluster, a few stones fell out and were found to be of high-quality star sapphires, a pale blue in color.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The experts, however, have warned that though the specimen found has a high carat value of 2.5 million, it is a probability that all the stones inside the found cluster may not be of high quality.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The experts, however, have warned that though the specimen found has a high carat value of 2.5 million, it is a probability that all the stones inside the found cluster may not be of high quality.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) A renowned gemologist, Dr. Gamini Zoysa, said that he has never seen such a large specimen before and that this was probably formed before 400 million years ago

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A renowned gemologist, Dr. Gamini Zoysa, said that he has never seen such a large specimen before and that this was probably formed before 400 million years ago

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The Sapphire cluster weighs around 2.5 million carats or 510 kilograms. As per the experts, the cluster has an estimated value of up to $100 million in the global market.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Sapphire cluster weighs around 2.5 million carats or 510 kilograms. As per the experts, the cluster has an estimated value of up to $100 million in the global market.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) However, the cluster is not yet analyzed and authenticated by independent international experts.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: However, the cluster is not yet analyzed and authenticated by independent international experts.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) A Star Sapphire is a type of sapphire that exhibits a star-like phenomenon called asterism.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A Star Sapphire is a type of sapphire that exhibits a star-like phenomenon called asterism.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite