Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge State Level Teaching Exams

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + State Level Teaching Exams Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Khudiram Bose was a freedom fighter who laid down his life for India’s Independence from British rule. On August 11, 1908, he was executed by the British Colonial state for his involvement in the Muzaffarpur Conspiracy Case.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Khudiram Bose was a freedom fighter who laid down his life for India’s Independence from British rule. On August 11, 1908, he was executed by the British Colonial state for his involvement in the Muzaffarpur Conspiracy Case.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) As India is all set to celebrate its 75th Independence Day on August 15, 2021, it is important to acknowledge the sacrifices made to achieve that Independence. Read more about Khudiram Bose and what inspired him to sacrifice himself at such young age.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: As India is all set to celebrate its 75th Independence Day on August 15, 2021, it is important to acknowledge the sacrifices made to achieve that Independence. Read more about Khudiram Bose and what inspired him to sacrifice himself at such young age.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Khudiram Bose was born on December 3, 1889, in Mohobani Village of West Bengal’s Medinipur (then Midnapore) district. He was just 18 years old when he was executed by the British Colonial State.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Khudiram Bose was born on December 3, 1889, in Mohobani Village of West Bengal’s Medinipur (then Midnapore) district. He was just 18 years old when he was executed by the British Colonial State.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Khudiram Bose was just 6 years old when he lost his mother and his father passed away one year later. Bose then came in contact with the revolutionaries such as Barindra Kumar Ghosh of Calcutta.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Khudiram Bose was just 6 years old when he lost his mother and his father passed away one year later. Bose then came in contact with the revolutionaries such as Barindra Kumar Ghosh of Calcutta.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) He later became a volunteer in the freedom struggle when he was only 15 years old.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He later became a volunteer in the freedom struggle when he was only 15 years old.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The British rulers had nabbed Khudiram for distributing the anti-British booklets to the local people. When he was just 16 years old, Bose also targeted the British Colonial States’ Officials and participated in planting the bombs near police stations.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The British rulers had nabbed Khudiram for distributing the anti-British booklets to the local people. When he was just 16 years old, Bose also targeted the British Colonial States’ Officials and participated in planting the bombs near police stations.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Khudiram Bose, in April 1908, along with his fellow revolutionary Prafulla Chaki threw a bomb on a carriage in Muzaffarpur, with an intention of assassinating the Chief Presidency Magistrate Douglas Kingsford

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Khudiram Bose, in April 1908, along with his fellow revolutionary Prafulla Chaki threw a bomb on a carriage in Muzaffarpur, with an intention of assassinating the Chief Presidency Magistrate Douglas Kingsford

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) On August 11, 1904, Khudiram was executed at the Muzaffarpur jail. Newspapers, at the time, reported that 18 years old Bose went to the gallows with Bhagavad Gita in his hands and a smile on his face.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: On August 11, 1904, Khudiram was executed at the Muzaffarpur jail. Newspapers, at the time, reported that 18 years old Bose went to the gallows with Bhagavad Gita in his hands and a smile on his face.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Union Minister of Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya on August 10, 2021, announced that the Government has approved Bharat Biotech’s COVAXIN manufacturing facility in Ankleshwar, Gujarat.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Union Minister of Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya on August 10, 2021, announced that the Government has approved Bharat Biotech’s COVAXIN manufacturing facility in Ankleshwar, Gujarat.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Bharat Biotech stated in a press release that Ankleshwar-based vaccine manufacturing facility will produce additional 200 million doses of COVAXIN.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Bharat Biotech stated in a press release that Ankleshwar-based vaccine manufacturing facility will produce additional 200 million doses of COVAXIN.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite