Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Lok Sabha on August 9, 2018 referred a bill seeking to ban unregulated deposit schemes to the parliamentary standing committee on the ground that it required thorough deliberations.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Lok Sabha on August 9, 2018 referred a bill seeking to ban unregulated deposit schemes to the parliamentary standing committee on the ground that it required thorough deliberations.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) When the Banning of Unregulated Deposit Schemes Bill 2018 was taken up for discussion, the House, through a voice vote, decided to refer it to the Standing Committee on Finance.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: When the Banning of Unregulated Deposit Schemes Bill 2018 was taken up for discussion, the House, through a voice vote, decided to refer it to the Standing Committee on Finance.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The bill is aimed at tackling the menace of illicit deposit-taking activities across the country.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The bill is aimed at tackling the menace of illicit deposit-taking activities across the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Companies and institutions, running such schemes, exploit the existing regulatory gaps and lack of strict administrative measures to dupe the poor and gullible people of their hard- earned savings, the objective of the bill stated.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Companies and institutions, running such schemes, exploit the existing regulatory gaps and lack of strict administrative measures to dupe the poor and gullible people of their hard- earned savings, the objective of the bill stated.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) • In its nine decades-long history, the Jammu and Kashmir have got its first woman Chief Justice as well as the first woman judge.

• Justice Gita Mittal, the acting Chief Justice of the Delhi High Court, has been appointed as the Chief Justice of the J&K High Court. President Ram Kovind on August 3 issued a notification in this regard.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: • In its nine decades-long history, the Jammu and Kashmir have got its first woman Chief Justice as well as the first woman judge.

• Justice Gita Mittal, the acting Chief Justice of the Delhi High Court, has been appointed as the Chief Justice of the J&K High Court. President Ram Kovind on August 3 issued a notification in this regard.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Gita Mittal is the first women from the field of law and justice to be conferred the Nari Shakti Puraskar, India’s highest civilian honour for women.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Gita Mittal is the first women from the field of law and justice to be conferred the Nari Shakti Puraskar, India’s highest civilian honour for women.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Ace Indian shuttlers Saina Nehwal and Kidambi Srikanth slipped down from their positions in the latest BWF singles rankings released on August 9, 2018 due to their poor form at the badminton World Championship.

• While Saina dropped out of top 10 after she slipped down a place to be at the 11th position, Kidambi Srikanth slipped two places to the eighth position.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ace Indian shuttlers Saina Nehwal and Kidambi Srikanth slipped down from their positions in the latest BWF singles rankings released on August 9, 2018 due to their poor form at the badminton World Championship.

• While Saina dropped out of top 10 after she slipped down a place to be at the 11th position, Kidambi Srikanth slipped two places to the eighth position.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) P V Sindhu, who clinched her second successive silver medal at the World Championship, remained static at the third spot. H S Prannoy, who also lost in the second round at Nanjing, also remained steady at the 11th place.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: P V Sindhu, who clinched her second successive silver medal at the World Championship, remained static at the third spot. H S Prannoy, who also lost in the second round at Nanjing, also remained steady at the 11th place.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Mixed doubles pair of Ashwini Ponnappa and Satwiksairaj Rankireddy made a massive jump of 12 places to be at their career-best ranking of 28th position.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mixed doubles pair of Ashwini Ponnappa and Satwiksairaj Rankireddy made a massive jump of 12 places to be at their career-best ranking of 28th position.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Satwik and Chirag Shetty also improved a couple of places to be world no. 23 in the latest men's doubles ranking

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Satwik and Chirag Shetty also improved a couple of places to be world no. 23 in the latest men's doubles ranking

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite