Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Central Government has permitted the foreign nationals residing in India to receive their COVID-19 vaccination by getting registered on Co-WIN Portal. They will be able to use their passports as identity proof for registering on Co-WIN Portal.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Central Government has permitted the foreign nationals residing in India to receive their COVID-19 vaccination by getting registered on Co-WIN Portal. They will be able to use their passports as identity proof for registering on Co-WIN Portal.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Government has introduced the 12th Constitution Amendment Bill in Lok Sabha. The bill seeks to restore the State Government’s power to make their own OBC lists. The opposition parties have also given their support to the bill. Know more about it at the link above.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government has introduced the 12th Constitution Amendment Bill in Lok Sabha. The bill seeks to restore the State Government’s power to make their own OBC lists. The opposition parties have also given their support to the bill. Know more about it at the link above.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The International Cricket Association has been planning to push for the inclusion of cricket in the Olympic Games. The council aims to bid for the sport’s inclusion in Los Angeles Olympics 2028. If cricket is included, it will mark the end of 128 years of absence from the Olympics.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The International Cricket Association has been planning to push for the inclusion of cricket in the Olympic Games. The council aims to bid for the sport’s inclusion in Los Angeles Olympics 2028. If cricket is included, it will mark the end of 128 years of absence from the Olympics.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The UP Government has renamed the Kakori Train Conspiracy as Kakori Train Action. The decision has been taken as a tribute to the Indian revolutionaries who were hanged for robbing a train at Kakori in 1925. The event became the landmark of the freedom movement.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The UP Government has renamed the Kakori Train Conspiracy as Kakori Train Action. The decision has been taken as a tribute to the Indian revolutionaries who were hanged for robbing a train at Kakori in 1925. The event became the landmark of the freedom movement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The Taxation Laws (Amendment) Bill, 2021, has been returned by Rajya Sabha after a brief discussion. The bill seeks to withdraw the tax demands that are made under the 2012 retrospective tax legislation to tax the indirect transfer of the Indian assets

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Taxation Laws (Amendment) Bill, 2021, has been returned by Rajya Sabha after a brief discussion. The bill seeks to withdraw the tax demands that are made under the 2012 retrospective tax legislation to tax the indirect transfer of the Indian assets

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) World Lion Day 2021: World Lion Day is celebrated every year on August 10 to raise awareness about lions and mobilise support for their protection and conservation.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: World Lion Day 2021: World Lion Day is celebrated every year on August 10 to raise awareness about lions and mobilise support for their protection and conservation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Prime Minister Narendra Modi tweeted on the occasion saying, "The lion is majestic and courageous. India is proud to be home to the Asiatic Lion. On World Lion Day, I convey my greetings to all those passionate about lion conservation. It would make you happy that the last few years have seen a steady increase in India’s lion population."

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Prime Minister Narendra Modi tweeted on the occasion saying, "The lion is majestic and courageous. India is proud to be home to the Asiatic Lion. On World Lion Day, I convey my greetings to all those passionate about lion conservation. It would make you happy that the last few years have seen a steady increase in India’s lion population."

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The lion is majestic and courageous. India is proud to be home to the Asiatic Lion. On World Lion Day, I convey my greetings to all those passionate about lion conservation. It would make you happy that the last few years have seen a steady increase in India’s lion population.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The lion is majestic and courageous. India is proud to be home to the Asiatic Lion. On World Lion Day, I convey my greetings to all those passionate about lion conservation. It would make you happy that the last few years have seen a steady increase in India’s lion population.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The Prime Minister continued by saying that when he was serving as Gujarat Chief Minister, he had the opportunity to work towards ensuring safe and secure habitats for the Gir Lions. He said, "A number of initiatives were taken which involved local communities and global best practices to ensure habitats are safe and tourism also gets a boost."

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Prime Minister continued by saying that when he was serving as Gujarat Chief Minister, he had the opportunity to work towards ensuring safe and secure habitats for the Gir Lions. He said, "A number of initiatives were taken which involved local communities and global best practices to ensure habitats are safe and tourism also gets a boost."

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) World Lion Day is observed to raise awareness about the declining population of lions and need for conservation. Lions are vulnerable species as per the International Union for Conservation of Nature's (IUCN) Red List.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: World Lion Day is observed to raise awareness about the declining population of lions and need for conservation. Lions are vulnerable species as per the International Union for Conservation of Nature's (IUCN) Red List.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite