Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Anupam Shyam, know for his role in the popular TV series Man Ki Awaaz Pratigya, passed away at the age of 63 due to multiple organ failure. He was admitted to the hospital last week because of a kidney infection and was put on a ventilator. He was also known for his role in films like Bandit Queen and Slumdog Millionaire

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Anupam Shyam, know for his role in the popular TV series Man Ki Awaaz Pratigya, passed away at the age of 63 due to multiple organ failure. He was admitted to the hospital last week because of a kidney infection and was put on a ventilator. He was also known for his role in films like Bandit Queen and Slumdog Millionaire

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Border Roads Organisation has constructed the world’s highest motorable road at Umlingla Pass in Ladakh. The road in Eastern Ladakh has been built at an altitude of 19, 300 feet and is constructed at an elevation greater than the Mount Everest base camp.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Border Roads Organisation has constructed the world’s highest motorable road at Umlingla Pass in Ladakh. The road in Eastern Ladakh has been built at an altitude of 19, 300 feet and is constructed at an elevation greater than the Mount Everest base camp.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The Central Government has asked the State Governments and UTs to ensure that people do not use plastic National Flags. The move came ahead of Independence Day. As per the Home Affairs Ministry, the appropriate disposal of the flag made of non-biodegradable items is a practical problem

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Central Government has asked the State Governments and UTs to ensure that people do not use plastic National Flags. The move came ahead of Independence Day. As per the Home Affairs Ministry, the appropriate disposal of the flag made of non-biodegradable items is a practical problem

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) A landmark Climate Change 2021 report has been released by the UN Intergovernmental Panel on Climate Change. It is the world’s largest report on climate change. The report mentioned several red flags and stated the climate change is affecting every region on the planet.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A landmark Climate Change 2021 report has been released by the UN Intergovernmental Panel on Climate Change. It is the world’s largest report on climate change. The report mentioned several red flags and stated the climate change is affecting every region on the planet.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) •A 101-members contingent of the Indian Army will be participating in International Army Games 2021 in Russia from August 22 to September 4, 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •A 101-members contingent of the Indian Army will be participating in International Army Games 2021 in Russia from August 22 to September 4, 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The Indian Army contingent will take part in Army Scout Masters Competition, Polar Star, Elbrus Ring, Safe Route, and Sniper Frontier games to showcase their skills in High Altitude Area terrain, sniper, operations, combat engineering skills in obstacle-ridden terrain.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Indian Army contingent will take part in Army Scout Masters Competition, Polar Star, Elbrus Ring, Safe Route, and Sniper Frontier games to showcase their skills in High Altitude Area terrain, sniper, operations, combat engineering skills in obstacle-ridden terrain.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Participation of the world armies in the competition aids in fostering military to military cooperation.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Participation of the world armies in the competition aids in fostering military to military cooperation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) India had won first place out of eight countries in the Army Scouts Master Competition held in 2019 in Jaisalmer, India

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India had won first place out of eight countries in the Army Scouts Master Competition held in 2019 in Jaisalmer, India

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Parliament on August 9, 2021, passed the Deposit Insurance and Credit Insurance Guarantee Corporation Amendment Bill 2021. The bill will amend the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Parliament on August 9, 2021, passed the Deposit Insurance and Credit Insurance Guarantee Corporation Amendment Bill 2021. The bill will amend the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Parliament on August 9, 2021, passed the Constitution (Scheduled Tribes) Order Amendment Bill 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Parliament on August 9, 2021, passed the Constitution (Scheduled Tribes) Order Amendment Bill 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite