Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Chief Minister of Chhattisgarh Bhupesh Baghel announced on July 28, 2021, that the state government will launch Rajiv Gandhi Gramin Bhoomihin Krishi Majdoor Nyay Yojana under which the landless families will be provided financial assistance of Rs. 6,000 every year.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister of Chhattisgarh Bhupesh Baghel announced on July 28, 2021, that the state government will launch Rajiv Gandhi Gramin Bhoomihin Krishi Majdoor Nyay Yojana under which the landless families will be provided financial assistance of Rs. 6,000 every year.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Chief Minister was replying to the debate on the demand proposals for the first supplementary budget of the Fiscal Year 2021-22. After the discussion, the supplementary budget was passed worth Rs. 2,485.59 crores.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister was replying to the debate on the demand proposals for the first supplementary budget of the Fiscal Year 2021-22. After the discussion, the supplementary budget was passed worth Rs. 2,485.59 crores.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Chief Minister Baghel during the debate also claimed that the Central Government had consented to buy 60 lakh metric tons of rice from the state, however, it took only 24 lakh MT. The State Government had to auction the remaining stock at a loss

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Chief Minister Baghel during the debate also claimed that the Central Government had consented to buy 60 lakh metric tons of rice from the state, however, it took only 24 lakh MT. The State Government had to auction the remaining stock at a loss

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Under the scheme, the families who do not possess agricultural land and are dependent on agriculture labour or MGNREGA work in the rural areas will be given the assistance of Rs. 6,000 every year.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Under the scheme, the families who do not possess agricultural land and are dependent on agriculture labour or MGNREGA work in the rural areas will be given the assistance of Rs. 6,000 every year.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Other sections of the rural population such as dhobis, barbers, priests, and blacksmiths will also be covered under the same scheme.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Other sections of the rural population such as dhobis, barbers, priests, and blacksmiths will also be covered under the same scheme.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The scheme by the State Government will be implemented from the ongoing Fiscal year with a provision of Rs. 200 crores made in the supplementary budget.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The scheme by the State Government will be implemented from the ongoing Fiscal year with a provision of Rs. 200 crores made in the supplementary budget.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Lack of facilities had posed challenges in the state during the first and second wave of a pandemic but now the state government has been making efforts to ensure the availability of medical facilities all over Chhattisgarh.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Lack of facilities had posed challenges in the state during the first and second wave of a pandemic but now the state government has been making efforts to ensure the availability of medical facilities all over Chhattisgarh.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) To strengthen the medical facilities, a provision of Rs. 957 crores have been made for the Health Department.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: To strengthen the medical facilities, a provision of Rs. 957 crores have been made for the Health Department.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) During the second wave of the COVID-19 pandemic, Chhattisgarh not only did a good work of managing the situation but also supplied medical oxygen to various other states.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During the second wave of the COVID-19 pandemic, Chhattisgarh not only did a good work of managing the situation but also supplied medical oxygen to various other states.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Chief Minister informed that a provision for the construction of the special jail with the capacity to house 1,500 prisoners at a cost of Rs. 126 crores in Bilaspur district has been made.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister informed that a provision for the construction of the special jail with the capacity to house 1,500 prisoners at a cost of Rs. 126 crores in Bilaspur district has been made.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite