Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Muharram 2021 Date: The Islamic New Year 2021 will begin on August 10, 2021. The Islamic year begins with Muharram, the second holiest month for Muslims after Ramadan. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Muharram 2021 Date: The Islamic New Year 2021 will begin on August 10, 2021. The Islamic year begins with Muharram, the second holiest month for Muslims after Ramadan. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Muharram 2021 will begin on August 10th, marking the beginning of the new Muslim lunar calendar, 1443. The Islamic calendar has 354 or 355 days, roughly 11 days shorter than the Gregorian calendar

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Muharram 2021 will begin on August 10th, marking the beginning of the new Muslim lunar calendar, 1443. The Islamic calendar has 354 or 355 days, roughly 11 days shorter than the Gregorian calendar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The Islamic New Year is also known as Hijri New Year. The Islamic calendar year starts with Muharram and ends with Dhul al-Hijjah, which is the month when devotees undertake the holy Hajj pilgrimage. 

When is Muharram 2021?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Islamic New Year is also known as Hijri New Year. The Islamic calendar year starts with Muharram and ends with Dhul al-Hijjah, which is the month when devotees undertake the holy Hajj pilgrimage. 

When is Muharram 2021?

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The first of Muharram will fall on August 10th across most Islamic countries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The first of Muharram will fall on August 10th across most Islamic countries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Muharram date is decided with the sighting of the new moon by moon sighting committees in Saudi Arabia and UAE. The new moon was not sighted on August 9, as per religious authorities in Saudi Arabia

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Muharram date is decided with the sighting of the new moon by moon sighting committees in Saudi Arabia and UAE. The new moon was not sighted on August 9, as per religious authorities in Saudi Arabia

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) •The religious authorities in UAE, Saudi Arabia, Iran, Iraq, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar and other regions in the Middle East generally decide the date for Muharram.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The religious authorities in UAE, Saudi Arabia, Iran, Iraq, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar and other regions in the Middle East generally decide the date for Muharram.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Muharram will begin in India and other parts of the world on August 10th only if the full moon is sighted on August 9th. If the full moon is not sighted today, Muharram will begin from August 11.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Muharram will begin in India and other parts of the world on August 10th only if the full moon is sighted on August 9th. If the full moon is not sighted today, Muharram will begin from August 11.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) •However, the official Twitter account of The Holy Mosque’s updates from Haramain (Masjid Al Haram and Masjid An Nabawi) stated that August 10th will mark the beginning of the Islamic New Year 1443.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •However, the official Twitter account of The Holy Mosque’s updates from Haramain (Masjid Al Haram and Masjid An Nabawi) stated that August 10th will mark the beginning of the Islamic New Year 1443.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 1st Muharram 1443 will correspond with Tuesday 10th August 2021

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 1st Muharram 1443 will correspond with Tuesday 10th August 2021

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Islamic New Year is based on the lunar system, while the Gregorian New Year is based on the solar system. The Islamic Hijri months have either 29 or 30 days.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Islamic New Year is based on the lunar system, while the Gregorian New Year is based on the solar system. The Islamic Hijri months have either 29 or 30 days.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite